X

Els arqueòlegs cerquen les restes del jove soldat Joan Mut Jaume

L'any 1936, el llucmajorer va ser afusellat pels franquistes a Inca quan tenia només 19 anys

17/01/2022

Els arqueòlegs cerquen les restes del jove soldat Joan Mut Jaume

Joan Mut Jaume era un soldat d’artilleria de Llucmajor que el 1936 va ser afusellat pel règim franquista. Tenia 19 anys. Ara en cerquen les restes al cementiri municipal d’Inca, on fou enterrat, segons indiquen els cronistes.

Els arqueòlegs han començat l’excavació a la ubicació on probablement es troba la fossa comuna. Han obert una parcel·la de sis metres de llarg i dos d’ample. Però, com que tampoc no es descarta una segona ubicació, en una parcel·la propera, les excavadores també hi han començat a fer un sondeig.

El director de l’excavació, Nicolau Escanilla, és optimista amb la recerca de Mut: “En un afusellament disparen al cos. És possible que no hagi afectat cap os, però també és possible que part dels projectils que va rebre estiguin encara dins seu i surtin en l’excavació. Hi ha diferents indicadors, com ara l’edat: tenia 19 anys. A nivell esquelètic és bastant fàcil veure un individu d’aquesta joventut. Tenim bastants elements per identificar-lo en cas que surti”.

La feina està previst que duri una setmana. No descarten trobar també altres víctimes de les represàlies franquistes, tot i que no les tenen documentades.

Aquesta és la segona actuació dins el tercer Pla de Fosses del Govern. Fins ara, ja s’han excavat 17 fosses i s’han trobat els cossos de 215 víctimes. Una trentena s’han pogut identificar i tornar als seus familiars.

EL TERCER PLA DE FOSSES: 

El tercer Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears durà a terme tasques d’excavació, exhumació i identificació de cossos a set fosses de les Illes Balears. Actuacions que executarà la societat Aranzadi, seguint el calendari aprovat per la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears. La primera intervenció ha estat la segona fase de Son Coletes, a Manacor, on ja han finalitzat les tasques de camp i en aquests moments es realitzen les anàlisis antropològiques.

La intervenció d’Inca és la segona que es posa en marxa dins el Pla d’Actuacions en Fosses de la Guerra Civil 2021-2022 que impulsa el Govern de les Illes Balears. També estan previstes intervencions al cementeri nou de Sant Francesc de Formentera; la tercera fase del cementiri de ses Figueretes d’Eivissa; el cementiri de Selva, el cementeri de Mancor de la Vall i el pou de Son Danús, a Santanyí.

El Pla es completa amb la realització de sis estudis històrics, que durà a terme l’empresa ATICS, SL, i que se centraran entorn de la fossa comuna de Capdepera; el cementeri de Petra; el cementeri de Palma (carrer de Sant Silvestre); el cementeri de Porreres; el cementeri de Muro, i la fossa de Cala Sant Vicenç, ubicada a Pollença. També serà ATICS qui durà a terme la restauració, consolidació i conservació dels materials o objectes trobats en el procés d’excavació i documentació de les fosses exhumades en els anteriors plans d’exhumació de 2016, 2018 i 2019.


Cinc anys de la llei de fosses

17/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris