X
11

Les restes trobades a les primeres exhumacions a la fossa de Son Carrió no corresponen a priori a milicians assassinats

S'han pogut documentar una gran quantitat d'enterraments ordinaris datats de finals del segle XIX majoritàriament

05/12/2023

Les restes trobades a les primeres exhumacions a la fossa de Son Carrió no corresponen a priori a milicians assassinats

Imatge de les excavacions al cementiri de Son Carrió. /CAIB

Les primeres excavacions al cementiri de Son Carrió han finalitzat sense resultats positius, ja que els arqueòlegs no han trobat restes que a priori puguin correspondre a enterraments de milicians republicans. Segons exposa la Conselleria de Presidència i administracions públiques, aquest dimarts en nota de premsa, en el marc de les actuacions relatives a l’IV Pla de Fosses, l’UTE formada per la Societat de Ciències Aranzadi i ATICS.S.L. està duent a terme des del 20 de novembre una actuació d’excavació i exhumació per a la cerca d’enterraments de milicians republicans a l’interior del cementiri de Son Carrió, a Sant Llorenç des Cardassar.

Durant aquestes primeres setmanes s’ha treballat a la zona enjardinada situada al nord-est del cementiri, la qual s’ha excavat en tota la seva extensió. En aquestes tasques s’han pogut documentar una gran quantitat d’enterraments ordinaris datats de finals del segle XIX majoritàriament, i alguns de mitjan segle XX. Les primeres sepultures es localitzen dins d’unes síquies paral·leles que podrien formar part d’antigues rases de vinyes del segle XIX, que foren modificades per a usar-se com a lloc d’enterrament. A finals del segle XIX, una part dels terrenys dedicats fins aleshores al cultiu de la vinya, s’empraren per construir el primer recinte cementirial a Son Carrió.

Durant les excavacions realitzades des de dia 20 de novembre, els materials apareguts en les sepultures corresponen a rosaris amb pasta vítria, creus de metall, botons de ceràmica i metall, i fragments de sabates de cuir pel que fa als enterraments de finals del segle XIX i del primer quart del segle XX. També s’han trobat quatre enterraments més superficials que presentaven calçat de cautxú atribuït a la dècada de 1940-1950. Tots els enterraments són en taüt de fusta i la immensa majoria presenten rosaris entre les mans. En total s’han documentat 42 sepultures, 6 agrupacions de restes humanes en posició secundària, sense connexió anatòmica, i restes humanes remogudes en els nivells superficials.

L’equip d’antropologia forense ha començat a treballar en l’estudi d’aquestes restes humanes per tal d’analitzar si en alguna es pot evidenciar alguna lesió perimortem compatible amb alguna ferida produïda per un acte de batalla.

Des d’ahir, s’està procedint al cobriment d’aquesta zona enjardinada, amb les restes humanes retornades al seu estat original, i en els pròxims dies es realitzarà l’obertura de l’àrea esquerra, més proper a la porta antiga, per avaluar si hi ha restes humanes atribuïbles a milicians que varen morir durant els combats en la coneguda batalla de Mallorca de 1936 o el desembarcament de Bayo.

05/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT