La UIB ha acollit una jornada cientificotècnica sobre els efectes dels temporals en els boscos
Des de l’any 2001, els temporals de vent han afectat 16.600 hectàrees forestals a les Illes. Això és un 3,3% de tota la superfície de les Balears. Els científics avisen que davant el canvi climàtic i l’augment d’aquests fenòmens, cal millorar la gestió dels boscos. Avui, la UIBé ha celebrat una jornada cientificotècnica per debatre sobre aquesta qüestió.
El cicló de l’any 2001 és el temporal destructor més important que han patit les Illes les darreres dècades. En aquell episodi el vent va afectar 12.000 hectàrees i va tombar un milió i mig d’arbres. Els temporals del 2018 a Eivissa, 2019 a Menorca, i 2020 a la serra de Tramuntana, arrasaren 4.600 hectàrees més.
Els científics avisen que amb el canvi climàtic aquests episodis seran cada vegada més freqüents i que els nostres boscos no estan preparats per fer-hi front.
Joan Estrany, investigador principal Grup MEDhyCON, ha explicat que la zona bosca de les Illes pateixen un efecte semblant al de “l’Espanya que es buida”. Així, ha explica que les finques s’han deixat de cultivar i això fa augmentar la massa forestal “amb un nivell de maduresa i una successió vegetal que acumula molt de combustible que pot patir de dues maneres: o amb un incendi o amb un temporal”.
Lluís Berbiela, excap del Servei de Gestió Forestal i Protecció de Sòl de la Conselleria de Medi Ambiental, ha demanat una gestió adequada dels boscos per front a aquesta problemàtia. Es tracta, en definitiva, d’entendre que “tallar arbres també salva boscos”.
Agustí Jansà, investigador col· laborador del grup de recerca en Meteorologia UIB, ha explicat que els sistemes de predicció són més eficaços en cas de fenòmens de molta envergadura, com ara el cicló del 2011, mentre que fenòmens més petits i associats a tempestes, com els esclafits, poden no ser predits.
Un 44 per cent de la superfície de les Illes és zona boscosa i la major part, fins a un 91 per cent, s’ubica en finques privades. Impulsar la producció biocombustible és una de les propostes que fan els científics per incentivar-ne la neteja.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular