Els casos actius tornen a situar-se per damunt els 1.500. Un nivell que no registàvem des de fa prop de 4 mesos
/EFE
15Avui Salut ha notificat 243 nous casos. La xifra de curats avui és molt més baixa, tan sols s’ha donat l’alta a 32 persones, i per això els casos actius tornen a situar-se per damunt els 1.500. Un nivell que no registràvem des de fa prop de quatre mesos. La taxa de positivitat segueix pujant i se situa en el 7,68% de les proves que es fan.
Pel que fa a la immunització, continua a bon ritme la campanya de vacunació. Ahir es varen administrar 16.300 dosis més i ja són 409.000 les persones vacunades amb la pauta completa. Es frega ja el 40% de la de les persones vacunades completament, respecte de la població diana. La franja de població de 60 a 69 anys ha començat a rebre ja els missatges per avançar les dosis de la segona dosi, per tal de poder protegir abans aquest segment poblacional.
S’agreuja la situació de la pandèmia a Menorca, que per tercer dia bat el rècord de contagis, amb 96 casos actius en les darreres 24 hores. L’illa acumula així 292 positius en sols quatre dies, el que converteix Menorca en l’únic territori de Balears en situació de risc extrem de contagi. Per tot això, Salut farà un cribratge poblacional a Ciutadella per frenar la pandèmia.
Les botellades són els responsables de bona part dels contagis, sobretot vinculats als dies de Sant Joan a Ciutadella. De fet, la setmana que ve es farà un cribratge al municipi. Salut vol contenir especialment la taxa d’incidència entre els joves de 16 a 20 anys, que supera ja els 1.300 casos per cada 100.000 habitants. Per aquest motiu, se’ls demana un aïllament social voluntari.
La taxa d’incidència acumulada en el conjunt de l’illa, entre tots els segments d’edat, és de 283 casos, el doble que la resta de l’arxipèlag. L’índex de positivitat supera ja el 15 per cent.
L’augment dels contagis incrementa també la pressió hospitalària. Al Mateu Orfila ja són 6 les persones ingressades, una d’elles a l’UCI.
L’hotel pont de s’Arenal den Castell té allotjades 25 persones, de les quals només dues són contactes estrets.
Els brots que s’han produït a les Balears arran de les botellades i les festes han provocat un augment de les incidències i també dels ingressos hospitalaris de persones de la franja d’edat d’entre els 40 i els 50 anys. És una de les informacions que ha donat aquest divendres el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses de Balears, Javier Arranz, que ha avaluat la situació epidemiològica derivada de la pandèmia.
I és que la franja d’edat de joves entre 16 i 29 anys continua sent la que registra més incidència acumulada, sobretot arran d’aquest macrobrot que ha afectat estudiants de la península i també de les Illes. En concret, la incidència acumulada en aquesta franja d’edat és de 446 casos per cada 100 mil habitants. A més, la major part de persones diagnosticades en les darreres hores, “aproximadament un 87%, no havien rebut cap dosi de vacuna”, ha assegurat Javier Arranz, que ha afegit que tampoc no havien rebut vacuna la major part de les persones ingressades a UCI.
Per aquest motiu, Arranz ha insistit en la necessitat de seguir respectant les mesures de seguretat.
Dels 118 estudiants que han tornat de les Illes a la península, s’han detectat fins ara 14 positius registrats al port de València, provinents d’Andalusia i de Galícia. Javier Arranz, ha descartat fer valoracions sobre la resolució judicial, però sí que ha dit el Govern balear ha intentat que el trasllat d’aquests estudiants es fes “de forma segura, amb suport sanitari, amb la zona ben limitada, etc”, ha explicat Javier Arranz.
A més, 4 estudiants que varen arribar aquest dijous a les Illes varen donar positiu i varen ser traslladats directament a l’hotel pont de Palma. En aquest sentit, el portaveu del Comitè Autonòmic, ha dit que s’està a l’espera de com evoluciona la situació epidemiològica, però que s’han de continuar fent controls a ports i aeroports a les comunitats d’origen.
Javier Arranz ha dit que el Govern autonòmic no té dades dels viatges d’estudis que es puguin estan organitzant a les Illes, perquè “no hi ha una bases de dades que digui quants viatges d’estudis estan previstos”, però sí que ha dit que s’està fent un esforç per controlar les activitats derivades d’aquests viatges d’estudis, com puguin ser el consum d’alcohol a la via pública, festes nombroses, etc.
Quant a la situació dels hotels pont, el Govern balear allotja en aquests moments 169 persones contagiades de covid-19 o que han tingut contacte estret amb infectats. També guarden quarantena residents a les illes que no tenen condicions per aïllar-se adequadament, la gran majoria, viatgers contagiats de coronavirus durant la seva estada a Balears.
A l’hotel de Palma, aquest dijous van partir 118 dels joves aïllats pel Govern balear com a contactes estrets, després que una jutge els donàs llibertat de moviment. Aquest divendres hi romanen 109 estudiants, dels quals 64 van donar positiu a les proves diagnòstiques i 45 van donar negatiu, però van decidir completar la quarantena. A més, 16 infectats en el megabrot estan ingressats a Son Espases.
A l’hotel pont de Menorca, hi ha ingressats 25 joves, 23 d’ells infectats en el brot de les botellades per les festes de Sant Joan.
A l’hotel pont d’Eivissa hi ha 26 confinats, 6 d’ells estrangers, i en el de Formentera s’allotgen 9 persones de les quals 1 no és espanyola.
Hi ha un cert nivell de transmissió comunitària, ha explicat Javier Arranz. Les pujades d’incidència, però, s’han produït sobretot a Menorca, arran de les festes de Sant Joan i els brots que han aparegut després d’aquestes. Les zones de la Platja de Palma, Arquitecte Bennàssar, Son Rul·lan, etc, també han registrat un augment de la incidència.
D’altra banda, el rastreig és complicat en aquesta franja d’edat (persones entre 16 i 29 anys) perquè els casos positius moltes vegades no saben donar tots els contactes estrets o qui hi havia en una determinada festa.
El doctor Javier Arranz ha descartat, de moment, poder parlar d’una nova onada perquè ha considerat que és necessari observar la seqüència dels fets i la situació de les Balears en comparació amb la resta de comunitats. En aquest sentit ha dit que l’ocupació dels llits Covid a Balears és del 4% mentre que a Catalunya és del 10%.
Uns 44.000 joves d’entre 16 i 29 anys ja han demanat cita per vacunar-se contra la Covid, fet que pot permetre controlar la incidència.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu