Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

IB3 Cultura

Els cossiers de Manacor estrenen documental amb la història ancestral d’un símbol que incorpora les dones a les danses de figura

Joan Galmés és el director de la cinta que recull balls complets dels cossiers, entrevistes i imatges inèdites


Un dia abans de l’estrena, aquest dimecres us avançam un tast del nou documental dels cossiers de Manacor. Aquest dijous es projecta, per primer cop, en pantalla gegant al parc municipal de la ciutat, tot i que la cabuda es limitada. Les danses dels cossiers estan documentades  a partir de l’any 1622 i es van mantenir fins el 1950, quan entraren en declivi per un seguit de factors polítics i socials. Fa 40 anys es van tornar a recuperar, gràcies a la tasca ingent de les anomenades recuperadores, Aina Sansó, Maria Coloma Gelabert i Maria Galmés.

Les primeres notícies escrites que en parlen són del segle XVII. Aquests dansaires ancestrals estaven adscrits a diferents confraries i feien els balls en les festes assenyalades del calendari catòlic.

Ja a finals del segle XIX, surten per les Fires i Festes del poble, com avui dia. Ara, un documental dirigit per Joan Gamés, s’estrena demà dijous i repassa el passat i el present d’aquestes danses tradicionals de figura, tot un símbol de la cultura manacorina. Sebastià Galmés, actual coordinador dels cossiers, va ballar durant 17 anys i ens ha confessat que recorda “la sortida de ca sa dama com un  moment d’eufòria col·lectiva que mai no s’oblida”. Afegeix Galmés que “els primers anys, hi havia poca gent que fes rotlada per acompanyar-nos. Amb el temps, ja es tallen els carrers davant l’allau de públic. Hem aconseguit que els cossiers siguin molt coneguts i estimats arreu”

El muntatge documental incorpora algunes fites que han marcat la seva història més recent. Parlam de la figura de la dona cossier. Enguany serà el segon cop que veurem ballar una dona als cossiers. El director Joan Galmés recorda que al maig del 2019 va viatjar a Manacor -ell estudia a Barcelona- per enregistrar el primer ball d’una al·lota. Unes imatges que podrem veure a la cinta documental. Explica que quan li van avançar que ballaria la primera dona cossier, “vaig sentir que eren imatges sense precedents que havia d’enregistrar. Vaig venir a Manacor i aquestes imatges són ara part important del documental”.

Un documental amb banda sonora del compositor Damià Timoner, on es retrata el protagonisme de la dama, sempre acompanyada dels 6 cossiers. Representa la virtut, el triomf del Bé sobre el Mal, simbolitzat pel dimoni. Aquest darrer personatge és d’incorporació recent.

Enguany, no veurem sortir els cossiers de ca la dama, ni tampoc el primer ball davant casa seva. Els protocols COVID han alterat la tradició. Els dansaires es vestiran i faran el primer ball a l’Escola Municipal de Mallorquí, on es custodien les indumentàries i l’arxiu històric dels cossiers.

La pandèmia va obligar l’any passat a suspendre els balls i el recorregut que els cossiers fan pels carrers i places de Manacor.

Enguany, només representaran les danses a tres espais públics a l’aire lliure i amb la cabuda limitada. Per això, l’estrena de la cinta -en una pantalla gegant al Parc de Manacor- ha creat força expectació.

Al documental, s’hi recullen entrevistes a historiadors com Albert Carvajal i també la tasca ingent de recuperació de la dansa dels cossiers que varen fer fa 40 anys Aina Sansó, Maria Coloma Gelabert i Maria Galmés.

Aleshores eren estudiants de Magisteri i feren, per a l’assignatura de Cultura Popular que impartia Biel Majoral, un treball on presentaven un estudi sobre les quatre danses tradicionals de figura a Manacor: els Cossiers, els Moretons, els Indis i els Nanets. Aquell treball va ser la llavor per aprofundir en l’estudi. Un aprofundiment que desembocaria en la recuperació el 1981, més de trenta anys després de la seva desaparició, de la dansa dels cossiers.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Alice Wonder: “La meva música té un component oníric, deixa un sentiment de calma després de la tormenta”

La madrilenya s'encarrega d'inaugurar la nova 'sala Palmanova', a Calvià, en el marc del festival 'Indirecto'

Toni Vaquer dirigeix l’OSIB i la Vodoo Children Big Band a un concert amb regust jazzísitc i cançó popular mallorquina

El repertori del concert, que se celebra aquest divendres a l'Auditorium, està format per cançons populars mallorquines

‘La màgia dels secrets’, un conte per a menors víctimes d’abusos

Una obra de Cecília Giménez amb il·lustracions de Rosa Mascaró, que es presentarà aquest dijous a la llibreria Rata Corner...