X
12

Els distribuïdors mallorquins s’ofereixen per salvar les vaqueries amb la col·laboració d’Agama i els ramaders

Els productors de llet valoren la proposta "molt positivament" mentre es mantengui la compra a 0,53€/l

24/09/2023

Els distribuïdors mallorquins s’ofereixen per salvar les vaqueries amb la col·laboració d’Agama i els ramaders

Vaqueria de Son Sau a Manacor (Foto: J. Sitges)

Els distribuïdors d’aliments i begudes de Balears diuen tenir la solució per la supervivència de les vaqueries que produeixen llet a Mallorca i a qui aquesta setmana la central de compra Agama ha anunciat una retallada dels litres de compra per motius econòmics. Aquests empresaris locals que subministren a l’hoteleria, els hospitals i els centres educatius, a més de supermercats independents, es comprometen a donar sortida al sobrant de producció que el Grup Damm -propietària de l’antiga Associació General Agrària Mallorquina– diu que no li surt a compte comercialitzar per evitar el tancament de les explotacions ramaderes.

“Creim que és necessari posar un poc d’ordre abans que qualque ramader decideixi sacrificar les vaques i tancar definitivament. Que sàpiga que hi ha solució, li feim una oferta perquè pugui seguir subsistint i tornar a créixer”, ha explicat a IB3 Notícies el president de la patronal ADED de distribució, Bartomeu Servera. Això sí, reclama tant del pagès com de la companyia catalana envasadora “per un preu ajustat”, i també de l’administració pública, que s’avinguin al seu pla.

“Només faltaria que no fóssim capaços de comercialitzar quatre o cinc milions de litres de llet, nosaltres tenim tota la infraestructura necessària per fer-ho i sabem com fer-ho”, ha afegit Servera tot reivindicat una facturació dels associats que representa “de 1.500 milions d’euros anuals”. I avisa que no els posin “pals a les rodes” perquè “ho farem públic” i que si qualcú “creu que ens enredarà, s’equivoca”.

La primera resposta a l’anunci d’ADED ha arribat de la Unió de Petits Agricultors i Ramaders -Associació Intersectorial Agrària de les Iles Balears (UPA-AIA) que en representació dels productors de llet l’ha valorat “molt positivament”, això sí “sempre que el canal comercial pagui al productor 0,53 € per litre (preu de mercat actual)”, en paraules de la seva gerent, Joana Mascaró. “Volem deixar clar que el ramader ja fa tots els esforços possibles per poder ser competitiu i que hi ha una llei de la cadena alimentària que s’ha de complir”, ha afegit Mascaró tot exposant que no es vendrà per davall de cost i que continuaran cercant una sortida a l’excedent de llet de les granges.

El president dels distribuïdors, que qualifica de nefasta la gestió pública del sector primari “fins el dia d’avui”, rebutja en canvi la imposició per llei d’una quota de compra de producte local perquè “les coses no funcionen així”. Aposta en contrast per oferir “un bon producte i servei” a un preu “adequat” que si és un poc més car “tots” poden ajudar a mantenir.

L’empresari insisteix en reivindicar el paper dels distribuïdors locals. Recorda igualment el precedent negatiu de la central de compra lletera Prilac, que va tancar per la inviabilitat del negoci. També que fa anys hi va haver la gran oportunitat frustrada que Agama acabàs en mans d’un grup de diferents comercialitzadors que no s’arribaren a posar d’acord, entre els quals Syp i Hipercentro.

24/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT