És una de les possibilitats que oferirà la nova norma que també permetrà que els hotels es converteixin en equipaments sociosanitaris i administratius
Feia dies que en parlàvem però avui el Govern ha escenificat l’acord al qual ha arribat amb El Pi i la Federació Hotelera de Mallorca sobre les esmenes a la Llei Turística. “Hem de trobar alternatives perquè la planta hotelera que ha quedat obsoleta i és de baixa qualitat surti al mercat i això redundi en la necessitat de fer front a la manca d’habitatge”, ha dit el portaveu del grup parlamentari El Pi, Josep Melià. Ja s’havia apuntat que aquesta formació proposava el canvi d’ús d’establiments hotelers obsolets. Avui n’hem conegut la lletra petita: podran passar a tenir un ús sociosassistencial, administratiu i també destinar-se a habitatge sempre que una part sigui de protecció oficial. En cas que la parcel·la estigui buida, haurà de ser del 30% i en cas que ja estigui edificada, el percentatge apuja fins al 50%. “Introduïm aspectes històrics en aquesta llei que s’ha millorat molt amb la introducció d’aquestes esmenes”, ha dit el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball.
Un altre element clau de l’acord passa per la modernització dels hotels. Com va avançar ahir IB3 Notícies, l’ampliació dels establiments comportarà que hagin de reduir places de manera esglaonada. Els hotels de fins a 150 places no n’hauran de donar cap de baixa si fan qualque ampliació. A partir d’aquí, aquells establiments que ampliïn entre un 0 i un 5% la seva superfície, haurien de donar de baixa un 2% de les places; entre un 5 i un 10% haurien de minvar un 3% la seva capacitat i entre un 10 i un 15% la reducció sí que seria del 5%. La presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca, Maria Frontera, s’ha mostrat satisfeta amb l’acord, ja que ha assegurat que “vam ser molt contundents perquè necessitàvem que el 38 per cent de la planta hotelera que no ha fet canvis tenguessin un incentiu sense que això comportés perdre places”.
Avançar cap a energies netes i establir certes exepcions a l’hora de bescanviar els llits per models elevables -en els edificis d’interès cultural o en els casos en què aquests mobiliaris tenguin valor patrimonial-, són alguns dels temes que també s’inclouran en la normativa.
La diputada de Podem, Antònia Martín, ha recordat que queden setmanes de tramitació parlamentària i que espera que es puguin tancar certs temes que per al seu grup són importants, com ara augmentar els efectius d’inspecció turística i aprofundir en mesures de transició energètica. També ha recordat l’aposta per incorporar un percentatge mínim de producte local als establiments hotelers, que haurà de ser del 3% com a mínim. Per part seva, el coordinador de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia s’ha mostrat satisfet amb un acord que ha dit “aposta per un turisme més sostenible des del punt de vista social, mediambiental i econòmic”. “Donam eines al sector privat per avançar en el camí de la modernització de la planta hotelera i al mateix temps lligam el principal motor econòmic de les illes amb altres temes claus, que ens permetrà, entre d’altres, fer front al problema de l’habitatge”, ha afegit. La portaveu del grup parlamentari socialista, Pilar Costa, ha destacat que “amb diàleg intens i sincer és possible arribar a grans acords com aquest” i ha estès la mà a la resta de grups parlamentaris perquè s’hi afegeixin.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular