X

Els estudiants de les Illes demanen ajudes a l’habitatge i més flexibilitat per pagar les matrícules

Les associacions i consells d'alumnes recorden que molts estudiants viuen fora de la seva residència familiar i no poden fer front als elevats preus del lloguer

05/06/2020

Els estudiants de les Illes demanen ajudes a l’habitatge i més flexibilitat per pagar les matrícules

UIB

Els representants dels estudiants del Conservatori Superior de Balears, l’Escola d’Art i Superior de Disseny, l’Escola Superior d’Art Dramàtic i la Universitat de les Illes Balears (UIB) han reivindicat aquest divendres ajudes a l’habitatge que tenguin en compte la condició d’estudiant i més flexibilitat en els pagaments de matrícules i despeses acadèmiques, com a mesures davant la crisi derivada del COVID-19.

Les associacions i consells d’alumnes d’aquestes organitzacions han difós un comunicat conjunt en el qual alerten de les dificultats dels estudiants a l’hora d’accedir a ordinadors i material tecnològic “per poder fer les classes per ‘streaming’. En aquest fet, es sumen les particularitats de les Illes i la dependència econòmica de molts estudiants de treballs vinculats al turisme o a la cultura.

Per això, reclamen una flexibilització del pagament de matriculacions i despeses acadèmiques. “És imprescindible disposar d’un major fraccionament en el pagament de les matrícules per facilitar l’accés als estudis, i que sigui una cosa progressiva i creixent”, assenyalen.

També demanen que els sol·licitants de beques generals del Ministeri puguin posposar el pagament fins a la resolució de la sol·licitud, i demanen col·laboració a la Conselleria d’Educació. A més, els estudiants plantegen beques específiques per a estudiants que quedin exclosos de les beques generals del Ministeri.

Igualment, demanen una “educació telemàtica de qualitat” dotant de pressupost per a l’adquisició d’eines “adequades i suficients” per als centres i estudiants. En aquest context, consideren necessari fomentar que els professors adquireixin competències digitals, i que el material didàctic telemàtic sigui de qualitat, tenint en compte les possibilitats que el pròxim curs sigui semipresencial.

En matèria d’habitatge, recorden que molts estudiants viuen fora de la seva residència familiar, per exemple alumnes d’Eivissa, Formentera i Menorca o fins i tot de “poblacions de Mallorca amb poques opcions de mobilitat”. Davant l’elevat cost dels lloguers, sol·liciten ajudes en aquest àmbit per als estudiants que es queden fora d’una beca general; i que es tingui en compte la condició d’estudiant com a criteri en les ajudes de l’Institut Balear de l’Habitatge (Ibavi).

Finalment, els estudiants reclamen canvis en la mobilitat per a un model “menys dependent del cotxe”, i proposen una millora de línies i freqüències del transport públic dins i fora de Palma, l’ampliació de convenis entre ajuntaments i l’EMT i la creació d’un bo semestral per a estudiants que reculli la xarxa del TIB i EMT de forma unificada i amb descompte.


L’educació en la fase 3 a les Illes: tutories i reforç per a tots els nivells educatius

05/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris