Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Segons l'OMS, el 70% de les malalties emergents en les darreres dècades tenen origen animal
Tres de cada quatre malalties humanes tenen origen animal. La comunitat científica alerta que la pèrdua de biodiversitat, els mercats d’animals i el canvi climàtic són factors que augmenten el risc d’epidèmies. Experts consideren que la prevenció passa per regular els mercats d’animals, canviar el nostre model vida i aturar la pèrdua de biodiversitat.
La pèrdua de la natura augmenta el risc de pandèmies. És l’avís que fa la comunitat científica: afeblir els ecosistemes facilita la propagació de patògens. El responsable de conservació de l’oorganització sense ànim de lucre WWF, Luis Suárez, explica que la destrucció de boscos, la deforestació, el tràfic d’espècies i la venta als mercats d’animals vius -mercats humits-, la intensificació de l’agricultura o la ramaderia o la incidència del canvi climàtic en l’augment de la temperatura del planeta són factors que afecten la biodiversitat i que, en conseqüència, augmenten la probabilitat que aquests patògens arribin a l’ésser humà, un fenòmen que s’ha incrementat en els darrers anys.
En debilitar-se els ecosistemes naturals es facilita la propagació de patògens i augmenta el risc de contagi i transmissió a l’ésser humà, amb els consegüents efectes negatius sobre la nostra salut.
La paraula clau és ‘zoonosi’. Segons explica el doctor i professor de Zoologia de la Universitat de les Illes Balears, Miquel Àngel Miranda, una zoonosi és una malaltia infecciosa que es transmet d’animals a persones. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) té catalogats 200 tipus de zoonosis i alerta: el 70% de les malalties emergents en les darreres dècades tenen origen animal i s’han transferit als humans.
La transmissió d’aquests patògens d’animals a persones té lloc per diferents mecanismes, tal i com explica Miranda: poden passar a través de la ingesta d’aliments, a través d’insectes -també coneguts com vectors, com els moscards o les paparres- o per un contacte directe.
Però la zoonosi no és un fenomen nou, sinó que ha existit sempre. En aquest sentit, Suárez cita la grip aviar (H7N9), la grip porcina (H1N1), l’èbola o l’VHS com algunes de les zoonosis que, lamentablement, varen esdevenir epidèmies en la nostra història recent. El cert és que el pas de patògens d’animals a humans sempre s’ha donat, però tal i com apunta Miranda, ara el ritme d’aquestes transmissions és molt més ràpid que abans.
La globalització i l’activitat humana acceleren aquest fenomen. Activitats com ara l’agricultura o la ramaderia intensives, l’extracció minera, la construcció o el nostre propi model de transports són elements que fan perdre biodiversitat. “Si perdem biodiversitat perdem també el nostre antivirus natural: la pròpia natura”, afegeix Suárez.
Davant això, els experts advoquen per regular els mercats d’animals i posar de moda dos termes: bioseguretat i salut única. Segons explica Miranda, cal controlar i evitar l’entrada de segons quins productes o espècies animals, ja que això pot suposar l’entrada d’espècies invasores o de patògens. Respecte la salut única, tant Miranda com Suárez coincideixen a assenyalar que la salut humana està lligada a la biodiversitat i a la salut ambiental. “O cuidem la salut del planeta o la nostra salut, que està íntimament lligada a la del planeta, estarà constantment sota amenaça”, adverteix Suárez.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
Es confirma com un cas de violència masclista