X

Els experts constaten una davallada constant del preu de la benzina amb vista a finals d’any

Rafel Matas, portaveu de l'Associació de Benzineres PIMEM: "L'ajuda dels 0,20 €/l ja no serà tan necessària a partir del gener. Probablement, el Govern central la retirarà"

07/12/2022

Els experts constaten una davallada constant del preu de la benzina amb vista a finals d’any

Els cotxes no deixen d’arribar a una de les benzineres més econòmiques de Mallorca, situada al polígon de Son Malferit de Palma. En només cinc dies, aquí el preu del gasoil ha baixat 7 cèntims, i tot apunta que ho continuarà fent fins al mes de gener.

“Sempre que hi ha crisi econòmica el preu del cru baixa molt”, apunta Rafel Matas, portaveu de l’Associació de Benzineres PIMEM. En un mes, el cru ha baixat dels 97 dólars el barril fins als 77, i està previst que ho faci 10 dólars més.

Mentrestrant, els conductors no volen deixar ni una gota sense omplir el dipòsit en aquest 2022 en què anar a la benzinera ha estat com visitar el metge. Aquest desembre, però, ja no fa tant de mal. Noten que el preu ha baixat, però són conscients que és més car que fa un any.

Preu mitjà actual

El preu mitjà de la benzina i el gasoil ha caigut, així mateix, per cinquena setmana consecutiva, i s’allunya de la barrera psicològica dels dos euros. L’inici de la invasió russa a Ucraïna va ser el 24 de febrer; en aquell moment, la benzina estava a 1,66 € i el gasoil, a 1,55 €.

Des de llavors ençà, els preus d’aquests dos combustibles han anat creixent fins al mes de juny, en què assoliren el seu preu màxim històric: un litre de dièsel costava 2,11 € i la benzina normal, 2,17 €. L’evolució del preu per omplir el dipòsit dels vehicles ha anat a la baixa, lentament, però a la baixa. Avui, a les Balears, un litre de benzina es paga a 1,66 €, i a 1,73 € el de gasoil.

Continuarà el descompte estatal?

El Govern central encara no s’ha pronunciat sobre si mantindrà el descompte dels 20 cèntims per litre a partir del gener. “En les pròximes setmanes, anunciarem si mantenim totes les mesures o si hi ha alguna modificació”, deia fa un mes a Palma davant les càmeres d’IB3 Notícies la ministra de Transports, Raquel Sánchez. Però de moment no hi ha hagut cap novetat al respecte.

Les benzineres, en tot cas, apunten que no hi ha cap relació entre la baixada del preu del combustible i que s’acabi el descompte. “La relació és inversa”, explica Matas. “Com que el preu del carburant està baixant tant, les ajudes no són tan necessàries, i per això probablement el Govern central les retirarà”, afegeix.

El gasoil ha arribat a pujar un 64 % el 2022 respecte del 2021; ara fa un any se situava en 1,34 euro el litre. Tot i així, per la seva part, Joan Mayans, portaveu de l’Associació de Benzineres de Mallorca, reitera que fa dues setmanes seguides que la benzina registra “una tendència baixista molt accentuada”.

07/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris