X

Els incendis forestals ja han cremat gairebé el triple de territori que en tot 2018 a les Balears

De gener a juliol el foc ha calcinat 70 hectàrees

13/07/2019

Els incendis forestals ja han cremat gairebé el triple de territori que en tot 2018 a les Balears

10

En set mesos, els incendis forestals ja han cremat més territori que tot l’any passat a les Balears. Després dels darrers focs d’aquesta setmana, ja són més de 70 hectàrees calcinades per les 27 de 2018. El pitjor incendi ha estat el de Cala Tuent, extingit aquest divendres després de cremar 51 hectàrees de pinar.

La xifra d’incendis registrats a l’arxipèlag fins al mes de juliol també s’atraca a la de l’any passat. De gener a juliol s’han produït 66 sinistres mentre que el 2018 es va tancar amb 69. Per Illes, 45 incendis s’han registrat a Mallorca, 17 a Eivissa, 2 a Menorca i dos més a Formentera.

Franja de seguretat

Per llei, els propietaris d’habitatges ubicats a zones forestals estan obligats a crear un tallafocs de 30 metres d’amplària al voltant dels seus domicilis. Això implica que han d’eliminar el combustible vegetal que hi pugui haver en el perímetre de la casa. Per exemple, podar arbres i eliminar l’excés de matoll. Aquestes mateixes tasques s’han de fer als vials d’accés dels immobles. En aquest cas, la normativa parla de crear una franja de 10 metres d’amplària neta de vegetació. Són mesures per facilitar la prevenció d’incendis i les tasques de protecció i control dels possibles focs, segons ha explicat Joan Santana, tècnic de la conselleria de Medi Ambient, a IB3Ràdio.

Els propietaris dels habitatges han de demanar una autorització a Medi Ambient per poder fer el tallafocs. Durant el període 2016-2018, la conselleria ha tramitat 355 peticions d’aquest tipus. Una vegada obté el permís de la conselleria, el propietari ha de contractar una empresa per crear la franja de seguretat. Els cost de les feines pot arribar als 8 mil euros.

Sancions

La conselleria no disposa d’una xifra de quants d’habitatges o urbanitzacions es veuen afectadas per la normativa. La planificació urbanística dels darrers anys ha dificultat la identificació d’aquelles zones on hi ha confluència de bosc i àrees habitades. El cas més flagrant és el d’Eivissa, segons apunta Joan Santana. A la pitiüsa del nord hi ha una gran quantitat de cases disseminades dins la massa forestal que impedeix fer un càlcul aproximat.

A les Balears encara no s’ha iniciat cap procediment sancionador per incompliment de la llei. Abans d’imposar sancions, l’aposta de Medi Ambient és convèncer els propietaris de la importància de crear un tallafocs al voltant de l’habitatge per motius de seguretat.

13/07/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT