X

Aixequen l’operació Gàbia, però es manté la recerca de Puigdemont per terra, mar i aire

De moment, hi ha un mosso d'esquadra detingut vinculat al cotxe amb què l'expresident català ha fugit després de l'acte de l'Arc de Triomf

08/08/2024

Aixequen l’operació Gàbia, però es manté la recerca de Puigdemont per terra, mar i aire

Foto: EFE - Alberto Estevez- Quique Garcia

245

Els Mossos d’Esquadra han detingut un agent de la policia catalana acusat de facilitar la fugida amb cotxe a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, després de la seva intervenció davant de milers de persones a un acte a l’Arc de Triomf a Catalunya. Després de perdre-li la vista, devers les 09.30 hores, els Mossos han activat l’operatiu Gàbia, primer a l’àrea de Barcelona i després a tota Catalunya, però passades les 13.30 hores s’ha decidit aixecar l’operatiu. Però és manté la recerca que se centra ara en dispositius per terra, mar i aire, inclòs l’helicòpter.

Segons han informat fonts a l’agència Efe, la policia catalana ha obert una investigació per a esclarir si agents del cos han ajudat a Puigdemont a arribar aquest matí a l’acte de “benvinguda” a Barcelona que li han organitzat el seu partit i les entitats independentistes, sense haver estat interceptat per cap cos de seguretat, i després ajudar-lo a fugir. De fet, els Mossos preveuen més detencions al respecte.

De moment, han detingut ja a un mosso d’esquadra que hauria facilitat la fugida de Puigdemont, en un turisme blanc amb el qual està vinculat, després que l’expresident s’escapolís de la comitiva que l’acompanyava al Parlament, entre les 3.500 persones concentrades en el passeig Lluís Companys de Barcelona.

La policia catalana, que ja ha desactivat l’operatiu Gàbia per a localitzar a Puigdemont, treballa amb les matrícules de dos vehicles que han permès la fugida de l’expresident, un dels quals podria ser el cotxe blanc vinculat al mosso d’esquadra detingut. També s’investiga si les persones que acompanyaven a Puigdemont a la seva arribada a l’acte en l’Arc de Triomf, que ho ha fet travessant els carrers de Ciutat Vella -justament sense transeünts, la qual cosa hauria permès una detenció en condicions segures-, eren mossos d’esquadra de permís.

Si agents de la policia catalana, fins i tot fora de servei, haguessin col·laborat en la fugida de Puigdemont una vegada a Espanya, podrien haver incorregut en un delicte, ja que l’expresident català té una ordre de detenció nacional vigent que vincula a tots els efectius de les forces de seguretat de l’Estat. De fet, després de la fugida de Puigdemont, fonts del Tribunal Suprem han subratllat a Efe que el jutge Pablo Llarena va deixar clar en la interlocutòria en el qual va descartar amnistiar-lo que l’ordre de detenció continua vigent i, per tant, les forces de seguretat tenen l’obligació d’arrestar-lo i posar-lo a disposició judicial.

Precisament, quan en 2017 va abandonar Espanya després de l’activació de l’article 155 de la Constitució -si bé encara sense ordre de detenció- Puigdemont va comptar amb l’ajuda de Lluís E., agent dels Mossos d’Esquadra que després va ser condemnat, al costat de l’exconseller d’Interior Miquel Buch, per exercir d’escorta de l’expresident català a l’estranger mentre estava contractat com a assessor del Departament. Tant Buch com Lluís E. van ser condemnats a quatre anys i mig de presó i quatre anys de presó per malversació, respectivament, encara que han estat els primers amnistiats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Una detenció pactada

Malgrat que tant els Mossos d’Esquadra com la Conselleria catalana d’Interior neguen qualsevol acord previ amb Puigdemont per a una detenció discreta, fonts coneixedores de l’operatiu policial han indicat a l’agència Efe que treballaven amb la idea d’arrestar l’expresident després de l’acte a l’Arc del Triomf una vegada dins del parc de la Ciutadella, allunyats ja de la multitud i, per tant, sense riscos per a la seguretat. No obstant això, aquest escenari ha saltat per l’aire quan els Mossos han comprovat que Puigdemont s’havia escapolit quan es dirigia al Parlament en comitiva envoltat dels seus.

Davant aquesta situació, la policia catalana, dirigida pel comissari en cap, Eduard Sallent, ha activat el dispositiu Gàbia, primer a l’àrea de Barcelona i posteriorment l’ha estès a tota Catalunya, la qual cosa comporta principalment inspeccions i controls de vehicles.

El pla ha sortit “perfecte”

L’advocat Jordi Cabré, de l’equip de defensa de l’expresident Puigdemont, ha afirmat que el pla que havien ideat per al seu retorn ha sortit “perfecte” i que l’objectiu del polític català no era “aturar ni boicotejar cap sessió d’investidura”. En una entrevista d’Elnacional.cat recollida per l’agència Europa Press, ha dit que la finalitat de l’expresident era “exercir el seu dret com a diputat electe” en el Parlament i ha afegit que encara ho manté.

En preguntar-li pel parador de Puigdemont, ha respost que ho desconeix i que no sap si es donarà a conèixer en les pròximes hores, però ha celebrat que fins al moment el resultat d’allò que s’havia planejat “ha estat perfecte”. “Hem patit molt fins a cinc minuts abans que arribés el president. Per tant, puc dir que la muntanya escalada durant el matí ha estat forta”, ha explicat Cabré. I sobre la no delegació de vot de Puigdemont i per l’absència del llaç groc en el seu escó –que sí que està en el del diputat de Junts Lluís Puig–, ha dit que “tot té un sentit”, però ha evitat donar més explicacions.

Notícies relacionades >

08/08/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT