X

Els pacients de covid persistent, sense respostes quatre anys després

A les Balears, una trentena de persones reclamen més visibilitat per a aquesta malaltia a través de l'associació COPAIBA

15/03/2024

Els pacients de covid persistent, sense respostes quatre anys després

37

Anar a la feina, sortir a passejar, estendre la roba o fer el dinar s’han convertit en tasques laborioses per a Maribel Sureda i Magdalena Siquier. Són pacients de covid persistent, una malaltia que es calcula que pateixen dos milions de persones a l’Estat espanyol. Sureda va donar positiu per covid dia 7 de març del 2022 i dos anys després, encara té símptomes: “No tenc cap dia ni cap hora bona des que vaig agafar covid”. Ha desenvolupat fibromiàlgia i fatiga crònica, té problemes de visió i deteriorament cognitiu.

En el cas de Siquier, el primer diagnòstic de covid va ser l’octubre del 2020. Els símptomes varen anar empitjorant fins que va arribar a perdre la veu i tenia moltes dificultats per respirar. “Jo he estat nedadora tota la vida i ara no puc fer una piscina de 25 metres”, explica.

Totes dues relaten el seu periple en el primer Dia Internacional de covid persistent, que se celebra a partir d’enguany el 15 de març. A través de l’associació COPAIBA, que reuneix una trentena de pacients com elles, reclamen des de fa un any més visibilitat i una unitat de covid persistent a les Balears per incrementar la recerca en aquest camp.

L’Organització Mundial de la Salut ha identificat fins a 200 símptomes de covid persistent. Un dels impactes més forts, però, és el psicològic. Segons Siquier, “hi ha moments que dius, per què m’ha passat això. Una setmana que potser estàs un poc millor i després tornes a recaure és molt dur”. Aquesta malaltia no té tractament ni, de moment, cura. L’única esperança per als pacients és reduir els símptomes.

15/03/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT