X

Els països emergents bloquegen un acord més ambiciós per reduir el carbó a la COP26

Els activistes ambientals consideren que hi "falta ambició" i creuen que són "promeses buides"

14/11/2021

Els països emergents bloquegen un acord més ambiciós per reduir el carbó a la COP26

14

La Cimera pel Clima de l’ONU, la COP26, ha arribat a un acord a Glasgow. En aquest, es fa una crida a abandonar el carbó, la primera que es fa a nivell mundial per deixar enrere aquest combustible. També, però, és un acord clau que manté viu l’objectiu de limitar l’escalfament global en 1,5 graus per l’any 2100 respecte als nivells preindustrials. A més a més, s’han aprovat les regles per crear un marc de treball per als mercats globals de carboni.

La versió final del document es coneix amb el nom de Paquet Climàtic de Glasgow. Aquest ha penjat d’un fil fins a l’últim minut degut a la disconformitat dels dos principals emissors de gasos d’efecte hivernacle, l’Índia i la Xina, en relació amb el llenguatge. És per aquest motiu s’ha canviat el concepte d'”eliminar gradualment” el carbó pel de “reduir gradualment”, la qual cosa ha enfadat la Unió Europea i els països vulnerables. Els ministres i els negociadors han enviat una senyal forta per a obrir la porta de sortida als combustibles bruts, amb un acord que crida a fer esforços per a accelerar la reducció del carbó no abatut així com a posar fi a les subvencions als combustibles fòssils ineficients.

L’acord final de la COP26 també insta als estats a adoptar nou objectius climàtics a la pròxima Cimera que se celebrarà a Egipte. Així, els països s’han compromès a reforçar els seus plans de reducció d’emissions per a 2030 i a presentar aquest nou compromís al final del pròxim any a la COP27. També urgeix als països desenvolupats a, almenys, duplicar en 2025 el seu finançament total per a ajudar els països en desenvolupament a adaptar-se al canvi climàtic respecte a 2019. Un altre dels assoliments és que s’ha pogut finalitzar aspectes claus del llibre de regles de París quant a mercats de carboni.

El text aprovat també crida a posar fi als subsidis ineficients als combustibles fòssils i al fet que els països reforcin les seves retallades d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle en 2030 al final del pròxim any per a limitar l’escalfament i aconseguir l’objectiu dels 1,5 °C.

Un acord criticat

Alguns activistes ambientals critiquen la falta de compromís en matèria de finançament per part dels països rics que han estat pressionats a fer “més” i a ajudar als països en vies de desenvolupament en el seu procés de descarbonització i a gestionar els esdeveniments meteorològics extrems. Per tant, les ONG ambientals estan “insatisfetes” i qualifiquen l’acord de “falta d’ambició”. És per això que s’ha estès una sensació de “descontentament general”.

Per Amics de la Terra, la falta d’ambició i justícia climàtica en el Paquet de Glasgow s’allunya de l’objectiu de limitar l’increment de les temperatures global a 1,5 graus i condemna “encara més” als països del sud global. A més a més, acusa els països més contaminants de pressionar per a impedir avançar en l’eliminació dels combustibles fòssils i continua obrint la porta a les falses solucions. Així mateix, considera que la falta d’acords en matèria de finançament permet als més contaminants continuar evadint la seva responsabilitat històrica i oblidar la justícia climàtica i considera que l’acord sobre els mercats de carboni provocarà majors emissions i suposa una amenaça per als països que ja sofreixen els pitjors impactes. “Possiblement la Cimera més excloent de la història, després d’un inici marcat per les grans declaracions al marge de les negociacions i considerades per molts com a “promeses buides”, els continus bloquejos dels països més contaminants durant les dues setmanes de negociacions, han provocat que la COP26 suposi una reculada per a la lluita climàtica” manifesta la responsable de justícia climàtica d’Amics de la Terra, Cristina Alonso.

Per part seva, Ecologistes en Acció lamenta que Glasgow deixi enrere a milions de persones afectades pel climàtic mentre l’acord final de la COP26 “prorroga l’improrrogable” i els acords finals posposen “totes” les mesures necessàries. Així mateix, critica que una “immensa majoria” de països expressa el seu descontentament amb el text final perquè no respon a les expectatives de l’ambició desitjada, però ha decidit signar-ho per a poder continuar mantenint “visqui” la flama del treball conjunt contra la lluita climàtica.

Mentrestant, Greenpeace, qualifica l’acord de “submís i feble” i amb un objectiu de mantenir l’increment de temperatura global a final de segle en 1,5 graus “viu”, però celebra que envia un “senyal que l’era del carbó està acabant”.

14/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT