societat

Els pescadors de Cala Rajada tornen a port després d’una setmana a Alcúdia per mor de Glòria

Reclamen que no es retardi més la necessària reforma del Moll i el Govern assegura que començarà a finals d'any

Els+pescadors+de+Cala+Rajada+tornen+a+port+despr%C3%A9s+d%27una+setmana+a+Alc%C3%BAdia+per+mor+de+Gl%C3%B2ria

Avui dematí ha estat el primer dia en una setmana que a la llotja s’ha pogut comprar el peix pescat pels professionals de la mar de Cala Rajada. Han estat sis dies aturats pel mal temps, i fins i tot es varen haver d’endur els vaixells a Alcúdia tots aquests dies. Un pic retornats a ca seva, demanen que d’una vegada per totes es dugui a terme l’anunciada reforma del port de Cala Rajada.

Després de gairebé una setmana d’exili a Alcúdia, les barques de bou de Cala Rajada a la fi han tornat a port. Varen ser les primeres a fugir per protegir-se de la borrasca Glòria. “Almanco hem pogut dormir tranquils, diu en Joan Ramón Esteva, patró del “Picaseu Segon”. “Aquí és un desastre, amb els Llevants les barques se fan malbé i el que hem vist nosaltres amb aquests Llevants que ha fet aquests dies, les barques aquí amarrades s’haguessin perdut”, assegura.

La fugida va servir per salvar els mobles, però la por es manté. I ve d’enfora: de fet, fa 3 anys l’aigua ja va fer destrosses al mur. Se’n va tapar el forat, però avui dia, encara es veuen xaps a la paret. Asseguren que la reforma del port no pot ajornar-se més.

“Així no hi podem estar de cap manera”, diu en Joan Ramón Esteva, i afegeix “aquí hi ha patrimoni de gent i molts de llocs de feina”. “Tothom protegeix la natura, la posidònia i a nosaltres qui ens protegeix? Ningú”, assegura.

I la reforma, de fet, ja està en marxa. Costarà 4.3 milions d’euros, se n’ha superat la fase d’al·legacions, i ara depèn de la Comissió de Medi Ambient. A partir d’aquí, fan falta 7 mesos per completar-la amb el projecte d’execució i la licitació. Al darrer trimestre de l’any, ja se n’haurien d’iniciar les obres.

“El projecte inclou reforçar el dic que hi ha ara, s’han de posar més reforços i després s’ha de fer, a la punta del moll, un tros de braç de trenta metres més reforçat amb pedra perquè rompi ona. I després s’ha de fer fons en el moll perquè hi hagi més profunditat”, explica Pep Uceda, Patró Major de la Confraria de Pescadors de Cala Rajada. Joan Ramón Esteva també afirma que la solució passa per una solució que “mati la mar” i la faci “morir”.

Tot i la divergència de com hauria de ser la reforma, els calarajaders ho tenen clar: el port necessita mà de metge. Mentre arriba, als pescadors només els queda continuar fent feina creuant els dits.


Sánchez anuncia a Cala Rajada ajudes urgents pels damnificats per la borrasca Gloria

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

DIRECTE: IB3 notícies


més contingut relacionat

Andratx surt carrer per la Rua

No ha faltat imaginació per crear les disfresses

Pesca d’arrossegament més sostenible

En un any, les barques de bou que pesquen al canal de Menorca aplicaran noves tècniques que suposen un menor impacte en el fons marí

Inca celebra el Memorial de l’Oblit

Enguany s'ha fet una especial menció a la figura de Gabriel Buades i Pons

Stop Desnonaments anuncia que aquesta setmana estan previstos 5 desnonaments més a Mallorca

El col.lectiu espera que la nova llei del Govern també posi límits als fons voltors