La nova proposta del ministeri d’Inclusió i Seguretat Social que modifica les quotes dels autònoms i la base de cotització no surt a compte als que manco ingressen, segons adverteix l’Associació d’Autònoms de les Balears, l’Associació del Petit i Mitjà Comerç (PIMECO) i l’Associació de Joves Empresaris. L’Associació d’Autònoms alerta que, si bé els empresaris amb menor rendiment econòmic pagaran un 27,2% manco comparat amb la quota actual (seran 214 euros), la seva base de cotització es veurà reduïda un 27,1%, passant dels 960 als 700 euros.
El gruix dels autònoms a Espanya està en el tram intermedi de la taula, entre 900 i 1500 euros mensuals de benefici, i pagaran fins a un 30% menys de mitjana en la seva quota. Els grans beneficiats amb els canvis plantejats són els empresaris amb major rendiment en haver fusionat els trams de més valor. Per tant, hi haurà 11 i no 13 trams i es pagarà el mateix a partir dels 3.190 euros de rendiment. Jeroni Vallcaneras, president de l’associació, alerta de la pèrdua de rendibilitat que suposarà per a les arques públiques.
Uns altres dels més perjudicats per aquestes noves taules de quotes són els autònoms temporals, que només fan feina uns mesos a l’any i solen estar relacionats amb el turisme. Aquest grup s’emmarca en el tram de menor rendiment i, per tant, es veuran afectats per la baixada en la cotització. Són devers 12.000 persones a les Balears les que es troben en aquesta situació. L’associació d’autònoms demana que s’equiparin els seus drets als assalariats, com si fossin fixos discontinus.
Per la seva part, l’Associació de Joves Empresaris s’oposa totalment als canvis previstos. El seu president, Gori Jaume, explica que la reforma es basa en les dades de l’Agència Tributària però no té en compte ni les despeses diàries dels autònoms ni la realitat que viuen. Ho consideren una pedra més en el camí i destaquen que si un autònom paga la quota mínima és perquè no té per més. La majoria dels seus associats són joves que comencen en el món empresarial i no acostumen a tenir ingressos elevats. Per això consideren que pujar la quota mínima respecte a la primera proposta, que era de 180 euros, i reduir en comparació al model actual la base de cotització és anar en contra dels joves emprenedors que, a més, són els que poden crear ocupació en un futur. Conclou l’Associació de Joves Empresaris que si s’ajuda al petit empresari, aquest tendrà l’oportunitat de generar llocs de feina i conseqüentment l’atur baixarà i l’Administració podrà destinar més recursos a altres matèries. Una roda, diu Gori Jaume, impossible de fer girar amb aquest tipus de polítiques.