Els nou presos del procés sortiran aquest mateix dimecres de la presó a partir de les 12.00 hores i seran rebuts per membres del Govern de la Generalitat de Catalunya i diputats, una vegada sigui efectiu l’indult parcial que ha aprovat aquest dimarts el Govern espanyol.
Segons han informat a Efe fonts dels partits independentistes, està previst que els presos del procés abandonin definitivament la presó a partir d’aquest dimecres al migdia amb l’indult ja publicat en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i que, una vegada en llibertat, facin declaracions públiques.
1.328 dies després d’entrar a la presó (1.345 els Jordis), els condemnats pel procés seran posats en llibertat després de rebre l’indult del Govern espanyol, que els perdona la pena que els quedava per complir. Però què suposa la mesura de gràcia? És reversible? Afecta als polítics independentistes que es troben fora d’Espanya?
A continuació, deu claus d’un indult històric:
QUÈ IMPLICA L’INDULT?
L’indult -parcial- commuta la pena que els quedava per complir, per tant sortiran de presó havent liquidat les seves respectives condemnes, encara que sota la condició que no cometin un delicte greu en una forqueta d’entre tres a sis anys, i en aquest cas la pena indultada se sumaria a una eventual nova condemna.
No es perdonen els delictes, només la pena. I encara que alguns van ser condemnats per sedició i malversació -delicte de corrupció- el Govern central deixa clar que el Suprem va imposar una sola pena per concurs medial -unitat de fet -i no dos diferents per cada delicte.
QUI SÓN ELS INDULTATS?
Els nou condemnats per sedició, que compleixen penes de presó: l’exvicepresident Oriol Junqueras, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, els exconsellers del Govern Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Dolors Bassa; l’expresident de la ANC i diputat de JxCat Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.
Encara que la resposta és individualitzada, la motivació i arguments de la utilitat pública que justifiquen l’indult són comuns a tots.
No han estat indultats els exconsellers Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila, perquè el passat dia 8 van complir la seva condemna de vint mesos d’inhabilitació que els va imposar el Tribunal Suprem i la llei assenyala que una vegada complerta la pena, no es pot indultar.
QUAN ESTARAN EN LLIBERTAT?
Aquest mateix dimecres. El Rei signarà aquesta dimarts horabaixa els indults i dimecres el reial decret serà publicat en el BOE, per la qual cosa en aquest moment el Suprem -al qual correspon executar la gràcia- ja podrà actuar i remetre un manament d’excarceració a les presons corresponents.
Hi ha la possibilitat que el Suprem actuï aquest dimarts sempre que l’Executiu els comuniqui per qualsevol canal la decisió, però això és una cosa que el Govern espanyol no contempla perquè segons Moncloa mai s’ha fet abans. S’esperarà, com s’ha fet sempre, al BOE.
PODRAN TORNAR A LA POLÍTICA I OCUPAR CÀRRECS PÚBLICS?
No. L’indult afecta a les penes de presó però no les d’inhabilitació, que no es toquen, per tant fins que compleixin la condemna per inhabilitació -que oscil·len entre els nou i els tretze anys- no podran ocupar càrrecs ni treballar per a un organisme públic. Sí que podran, en canvi, ocupar càrrecs interns en els seus partits, com ja fan Junqueras i Sànchez en ERC i JxCat.
ELS INDULTS SÓN REVERSIBLES, TENEN MARXA ENRERE?
No, l’indult és una decisió irrevocable i no és reversible, encara que el Govern central ha inclòs una clàusula de condicionalitat, que consisteix a anul·lar els indults si tornen a delinquir.
QUINA ÉS AQUESTA CONDICIÓ QUE HA INCLÒS EL GOVERN DE SÁNCHEZ?
Que no cometin un delicte greu -penat amb més de cinc anys- en un marge de temps que oscil·la entre els tres i els sis anys.
Això es tradueix en què en cas de sentència ferma per fets delictius comesos en pròxims anys, se’ls sumaria la pena que se’ls ha indultat, ja que la mesura de gràcia quedaria anul·lada.
PER QUÈ EL GOVERN CENTRAL IMPOSA AQUESTA FORQUETA D’ANYS?
Perquè l’Executiu entén que els líders independentistes tenen una participació política i social diversa en aquests moments. Per a fixar aquests anys, s’ha tingut en compte si continuen immersos en la política, si l’han abandonat o si, fins i tot, han manifestat la seva voluntat de no renunciar a la via unilateral.
Per això es fixen sis anys a Junqueras, que continua sent el líder d’ERC, tres per a Bassa que ha manifestat que deixa la política, i cinc per als Jordis, que són els pitjor aturats en proporció a la pena que els van imposar.
ES POT RECÓRRER L’INDULT?
Sí, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem que ha de revisar si l’indult compleix amb tots els requisits formals (que no faltin informes) i si no és arbitrari, és a dir, que està prou motivat.
Hi ha dos mesos per a presentar un recurs en el qual el recurrent ha d’acreditar un interès directe en l’assumpte, alguna cosa que en qüestions d’indults implica més persones afectades per la gràcia (familiars) que a institucions (partits), que podrien incórrer en una falta de legitimitat per a recórrer.
UN RECURS POT DEIXAR EN SUSPENS L’INDULT?
Automàticament no. Només és possible si el recurrent -PP, Vox i Cs han anunciat que recorreran- sol·licita una cautelar o cautelaríssima, encara que fonts de Moncloa dubten que qualsevol d’aquestes dues mesures puguin prosperar, de la mateixa forma que estan convençuts que tampoc els indults es poden tombar.
Primer perquè s’han argumentat de manera sòlida i motivada, i segon perquè no creuen que aquests partits estiguin legitimats.
AQUESTA MESURA AFECTA A PUIGDEMONT?
No. Els indults només afecten els condemnats pel Suprem i no es poden aplicar a l’expresident Carles Puigdemont ni a la resta dels polítics independentistes que es troben fora d’Espanya perquè no han estat jutjats.
Ells estan al marge de tot aquesta qüestió i des de Moncloa els demanen que assumeixin les seves responsabilitats, tornin a Espanya i rendeixin comptes amb la Justícia.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu