X

Els projectes cooperatius de Mallorca amb l’Afganistan, pendents de la permissivitat dels talibans

Els Fons Mallorquí de Solidaritat ha invertit més de 300.000 euros en promoció de la dona i la sanitat a camps de refugiats de Kabul i altres dues províncies

19/08/2021

Els projectes cooperatius de Mallorca amb l’Afganistan, pendents de la permissivitat dels talibans

Els projectes de cooperació que el Fons Mallorquí de Solidaritat ha duit a terme a l’Afganistan als darrers anys, amb els talibans ara al poder, tenen un futur incert. D’ençà del 2018, l’entitat solidària integrada pels 53 ajuntaments de l’illa, ha contribuït amb més de 300.000 euros a combatre la violència contra les dones i l’abús infantil.

“Els nostres esforços s’han centrat a projectes en camps de refugiats, on moltes moltes de vegades les dones i els infants esdevenen vulnerables i són objecte d’abusos”, ha explicat la batlessa d’Algaida, Maria Antònia Mulet, qui és presidenta del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació.

 

La prevenció de l’abús infantil és una de les tasques del Fons.

Durant les dues darreres dècades amb presència de forces estrangeres, els talibans ja controlaven gran part de zones rurals d’algunes províncies. Per fugir de la violència, durant tot aquest temps, moltes de persones s’havien desplaçat a ciutats controlades pel Govern afganès. És als camps de refugiats habitats per aquests desplaçats interns on s’han centrat els esforços de la solidaritat mallorquina, gràcies a la col·laboració amb una entitat local afganesa.

D’ençà del 2018, el Fons Mallorquí ha aportat 190.000 euros a quatre campaments a prop de Kabul, i més de 70.000 euros a cadascun d’altres dos campaments d’altres províncies, a Takhar i a Nangarhar. El Fons també ha contribuït a l’atenció sanitària, al suport i alimentació dels refugiats.

“Encara no hem pogut contactar amb l’entitat afganesa amb què col·laboram. Volem continuar col·laborant-hi, però no sabem si hi haurà una fórmula possible, i més tenint en compte que nosaltres feim feina en la promoció de la dona i per combatre la violència masclista. Nosaltres volem continuar fent aquesta tasca, però ho toleraran els talibans?”, explica Maria Antònia Mulet.

“Totes les entitats amb què feim feina estan obligades a justificar amb què inveretixen els doblers que els enviam des de Mallorca. Si aquestes despeses no es justifiquen, s’atura la col·laboració. No seria la primera vegada que això passàs”, comenta la batlessa d’Algaida.

Precisament, aquest divendres, el Moviment Feminista de Mallorca ha convocat concentracions a les 8 de l’horabaixa a Palma, Inca i Manacor amb el lema “No mirem cap a una altra banda. Pels drets i les llibertats de les dones afganeses”.

19/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris