Es troben plens al màxim i seguirà aquesta tendència en els propers tres mesos
Els refugis de les Illes viuen un augment en la seva ocupació. La gent ha canviat els seus hàbits, de cada vegada s’estimen més les excursions i les activitats a l’aire lliure, i trobar lloc a un refugi de la Serra de Tramuntana és una tasca complicada si no es fa amb reserva prèvia. I encara així.
Des que va començar l’any, les xifres ja superen les assolides en els 2020 i 2021, i superen també el mateix període de 2019, abans de la pandèmia. Segons apunta Toni Salom, coordinador de la xarxa de refugis del Consell de Mallorca, l’ocupació ara mateix és pràcticament del 100%, i s’espera que així seguirà durant els propers tres mesos.
Aquest increment va unit a l’augment d’excursionistes i gent que fa la GR-221, la Ruta de Pedra en Sec. Vénen de tot arreu, per gaudir d’un entorn únic i, diuen, meravellós. I per a fer-ho, han de dormir als refugis. A això s’hi afegeix la gent que vol pasar un cap de setmana a la muntanya, fora de la ciutat, en un entorn natural, i tria anar a dormir a un refugi.
En aquest sentit, des del Consell adverteixen que aquesta gent ha de respectar els excursionistes que arriben cansats al refugi, especialment pel que fa al silenci i a les hores de descans. Al cap i a la fi, tot i que tothom és benvingut, els refugis estan especialment destinats a aquests excursionistes.
Ara mateix la xarxa de refugis del Consell de Mallorca disposa de sis refugis: Coma d’en Vidal a Estellencs; Tossals Verds i Son Amer, a Escorca; Muleta, a Sóller; Can Boi, a Deià; i Pont Romà, a Pollença. A aquests se n’hi afegiran prest un a Galatzó i un altre a la Finca pública de Raixa. A més, dins la Ruta de Pedra en Sec també es pot trobar el refugi de Son Tries a Esporles i l’Hostatgeria del castell d’Alaró.
Poden consultar tota la informació sobre la unitat de refugis a la pàgina web caminsdepedra.conselldemallorca.cat o mitjançant l’adreça electrònica xarxaderefugis@conselldemallorca.net.