X
12

Els salvaments a la muntanya, que ja han superat tots els de 2019, continuen camí del rècord

El director general d'Emergències veu raonable repercutir el cost de les operacions en els accidentats que hagin actuat de manera temerària

21/11/2022

Els salvaments a la muntanya, que ja han superat tots els de 2019, continuen camí del rècord

Operació de salvament a la muntanya a càrrec del GREIM (Grup de Rescat Especial d'Intervenció a la Muntanya) de la Guàrdia Civil

Que els rescats de muntanya a les Balears havien augmentat amb l’explosió postconfinament del gaudi de la natura i l’experimentació del medi per part de ciutadans no necessàriament experimentats, era un fet constatat. Ara, es confirma que la tendència creixent no decreix, precisament.

L’any 2019 es va tancar amb 385 actuacions, segons el Servei d’Emergències 112. Fins a l’octubre d’enguany se n’han registrat 399 i a falta de les dades de novembre i desembre, hi ha l’expectativa de si es superarà també el registre de l’any passat, 413 rescats, i es batrà el rècord.

El pitjor balanç de tot plegat, són les 12 de les persones accidentades que han deixat la vida a la muntanya, a la costa i altres indrets.

La majoria d’avisos rebuts, explica el director d’Emergències, Vicente Soria, són d’excursionistes perduts i inexperimentats, però també responen a caigudes i accidents tant en activitats de senderisme com en esports com l’escalada.

La Serra de Tramuntana, especialment el Torrent de Pareis, concentra bona part de les emergències, sobretot entre la primavera i l’hivern.

A diferència de comunitats autònomes com Catalunya i el País Basc, la despesa associada als rescats no es cobren a la persona accidentada a les Balears, ni  tan sols en el cas que s’hagi produït una imprudència.

A nivell personal, Soria creu que aquest ‘càstig’ és una opció raonable amb l’objectiu “dissuasiu i educatiu” perquè obliga a posar en marxa un mecanisme molt car i perquè posa en risc les vides dels rescatadors.

“Si es va a la muntanya sense les mesures necessàries, sense informar-se i sense l’equipament adequat i en un dia on hi ha previsió de tempesta, s’està actuant de manera imprudent i temerària”, exposa.

El director de l’112 assegura que la llei preveu la repercussió en l’accidentat de les despeses derivades del seu rescat però que l’eventualitat no està del tot desenvolupada normativament.

Entre 4.000 i 5.000 euros

El cost d’un rescat senzill d’una hora té un cost entre 4.000 i 5.000 euros, segons la Guàrdia Civil. Si s’allarga o es complica, el cost augmenta.

S’han de tenir en compte despeses com els salaris dels rescatadors, el vol i manteniment dels helicòpters, la benzina, les tripulacions de guàrdia i substitució, el material i la intervenció d’altres cossos, entre d’altres.

En el cas de les persones federades, com les que formen part del Grup Excursionista de Mallorca, hi ha una assegurança que cobreix aquests costos.

 

21/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT