societat

Els secrets del vaixell enfonsat a ses Fontanelles quedaran al descobert

35 experts internacionals estudiaran el derelicte enfonsat a vorera de la badia de Palma


Arranca el projecte ArqueoMallorcaNauta per estudiar el derelicte de l’època tardana romana de la badia de Palma. Ja s’han reprès les immersions per extreure de la mar tant la càrrega com el vaixell, si fos possible. La investigació i anàlisi es perllongarà fins a l’any 2023.

El consell de Mallorca i el govern, mitjançant Port de les illes, dedicaran 470 mil euros per estudiar el vaixell romà trobat a la badia de Palma l’estiu de 2019. Hi col·laboraran la Universitat de Cadis, la UIB i la Universitat de Barcelona. Els experts destaquen la rellevància internacional d’aquesta troballa, que qualifiquen de “tresor únic”.

A final del segle IV, un vaixell romà amb càrrega procedent de Cartagena s’enfonsà ben a vorera de mar, però no el trobaren fins prop de 1.500 anys després. Va ser un bussejador, l’estiu de l’any 2019, a 50 metres de la costa i poc més de 2 metres de fondària. Creuen que un temporal el destapà.

En una intervenció d’urgència, el consell de Mallorca en va extreure una part petita de la càrrega, 244 àmfores, un centenar d’elles, íntegres i segellades. De moment, només n’han buidat 4 perquè el procés per evitar el deteriorament, quan s’extreuen de la mar, és molt complex. Han descobert que portaven una salsa d’aladrocs, molt apreciada en aquell temps.

Els primers estudis ja permeten els experts assegurar que el descobriment és un tresor històric únic. Darío Bernal de la Universitat de Cadis explica que mai abans s’havia trobat un vaixell amb càrrega procedent d’Hispània en tan bon estat de conservació i n’hi ha poquíssims a tot el món de similars.

L’equip de recerca té 4 directors: Miquel Àngel Cau, Darío Bernal, Jaume Cardell i Enrique García Riaza i hi col·laboraran 35 científics especialistes en distints àmbits. Estudiaran el fang de les àmfores, les substàncies que componen la càrrega, el pol·len present o les restes d’insectes. Tot això pot proporcionar informació molt valuosa de les rutes de l’època romana tardana i la importància comercial de les Balears, més enllà d’enclau estratègic en l’època tardana romana, un període del qual es desconeix molta informació.

De moment, l’anàlisi de les primeres troballes ja ha permès descobrir una àmfora mai trobada abans com Fontanelles 1. A més, s’han trobat inscripcions valuosíssimes dels comerciants i els productes traficats. Fins i tot, podria arribar a aclarir-se el misteri de l’enfonsament del vaixell.

Els experts estan convençuts que el vaixell de ses Fontanelles donarà molta llum a l’època tardana romana de les Balears i la resta de l’imperi romà.


 més info Descobreixen una nova casta d’àmfora al derelicte de ses Fontanelles
 més info La troballa del vaixell enfonsat de s’arenal supera les expectatives

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Gomez justifica la baixa vacunació infantil per l’elevada població estrangera i flotant

7 de cada 10 infants de les Illes no s’han vacunat. Galícia és la comunitat que més avançada va, amb...

“De març a juliol del 2020 vaig haver de tirar d’estalvis a Austràlia. Tot estava tancat, i no podia fer feina”

La jove biòloga Aura Moyà viu a Brisbane d'ençà de l'inici de la pandèmia. Continua formant-se i alhora treballa al...

El judici contra el metge ‘voyeur’ de l’hospital de Menorca es retarda al 13 i 14 de juliol

Les parts no han assolit aquest matí un acord de conformitat, el que manté la petició de 29 anys de...

Localitzen sense vida a Sant Antoni un home de 86 anys a qui cercaven

El mort podria haver caigut per un terraplè d'uns dos o tres metres d'altura dimecres