X

Els sindicats agrícoles francesos demanen aixecar els bloquejos

La decisió dels líders dels treballadors té lloc després que el primer ministre de França, Gabriel Attal, anuncii mesures contra la competència deslleial

01/02/2024

Els sindicats agrícoles francesos demanen aixecar els bloquejos

18

Els principals sindicats agrícoles francesos han fet una crida aquest dijous a aixecar els bloquejos que mantenen des de fa dues setmanes com a mesura de protesta per les condicions del sector, però han advertit que es tornaran a mobilitzar si les promeses fetes per l’Executiu no es compleixen de pressa.

“El moviment no s’atura, es transforma”, ha afirmat en conferència de premsa el president de la Federació Nacional de Sindicats d’Explotadors Agrícoles (FNSEA), Arnaud Rousseau, amb el seu homòleg de l’organització germana Joves Agricultors, Arnaud Gaillot. “Consideram que fa falta un canvi d’acció i, per això, feim una crida nacional a aixecar els bloquejos i a centrar-nos en noves formes de mobilitzacions“, ha dit Gaillot.

Mercosur

La decisió sindical ha tingut lloc poques hores després que el primer ministre francès, Gabriel Attal, i els titulars de les carteres d’Economia, Agricultura i Transició Ecològica hagin detallat una nova bateria de mesures que han promès materialitzar de manera urgent en molts casos. “Protegirem millor els nostres agricultors contra la competència deslleial amb quatre principis molt clars: el primer Mercosur”, ha dit Attal, qui ha precisat que “no és possible que França accepti aquest tractat”.

Els pagesos es queixen que els seus productes estan sotmesos a exigències sanitàries i mediambientals més estrictes que d’altres països. En aquest sentit, Attal ha anunciat que s’impedirà la importació d’aliments procedents de l’exterior de la Unió Europea i que hagin estat tractats amb pesticides o altres productes fitosanitaris que no es poden utilitzar a Europa, com ara el tiacloprid, prohibit des del 2020 pel dany que causa a les abelles.

Procedència

El primer ministre també ha promès nous paquets d’ajudes financeres, com 150 milions d’euros per a la ramaderia, simplificació en profunditat de les normes, mesures per afavorir la renovació generacional i controls antifrau per als productes que s’anuncien com d’origen francès, però a realitat tenen una altra procedència.

Protestes contra la Política Agrària Comuna hi ha hagut dijous a diversos països europeus. La més impactant, la protagonitzada pels agricultors belgues davant de les principals institucions europees.

Notícies relacionades >

01/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT