X

Els temes que han marcat l’actualitat enguany a les Balears (més enllà de la Covid-19)

El camí cap a la normalitat ha donat pas a assumptes destacats com l'incident que va paralitzar l'aeroport de Palma durant hores, els fons de l'Estat per a la insularitat o els canvis en alguns partits polítics

31/12/2021

Els temes que han marcat l’actualitat enguany a les Balears (més enllà de la Covid-19)

21

La crisi del Covid-19 ha continuat condicionant l’actualitat d’aquest 2021, encara que el camí cap a la normalitat ha permès donar pas a altres assumptes destacats en les portades dels mitjans de comunicació, com l’incident que va paralitzar l’aeroport de Palma durant hores, els fons de l’Estat per a la insularitat o els canvis en les cúpules d’alguns partits polítics.

Aquests 12 mesos també han deixat espai per a les notícies esportives, com els Jocs Olímpics, l’ascens del Mallorca o els èxits de Rafa Nadal; i de tribunals, com el ‘cas Ports’.

Incident a l’aeroport de Palma

Probablement una de les notícies més destacables de l’any 2021 a Balears va ser l’incident en l’aeroport de Palma, presumptament orquestrat per uns joves marroquins que intentaven entrar il·legalment a Espanya.

El 5 novembre a la tarda, un avió de Air Aràbia que cobria la ruta Marroc-Turquia aterrava d’urgència a Palma per una suposada emergència mèdica d’un passatger. Quan les portes de l’avió estaven obertes, una vintena de joves van sortir corrent per les pistes i això va obligar a paralitzar l’operativa de l’aeroport durant prop de quatre hores.

La Policia va detenir en un primer moment a una dotzena de persones, d’un total de 25 que van fugir de l’avió. Posteriorment es van produïr noves detencions en diferents municipis de Mallorca i encaraqueden quatre persones per localitzar (es té constància que almenys dues van abandonar l’illa en un ferri a Barcelona).

Tots els detinguts van ser ingressats a la presó acusats, no sols d’immigració irregular, sinó també de delictes de sedició. La recerca va descobrir un grup de Facebook en el qual, pel que sembla, es van buscar voluntaris per a executar un pla d’entrada il·legal a Espanya per aire, amb un modus operandi que coincideix amb els fets a Palma.

Què ha passat a la política de les Illes Balears

2021 ha estat un any de canvis en els organigrames del Govern i del Consell de Mallorca. Del Govern van sortir Marc Pons, Pilar Costa i Isabel Castro, i van entrar Mercedes Garrido, Josep Marí i Miquel Company, amb una nova Conselleria de Fons Europeus; i en el Consell va sortir Teresa Suárez, mentre que van assumir nous càrrecs Javier de Juan i Sofía Alonso.

Igualment ha estat un any de renovació en diversos partits de les Illes, que ja comencen a preparar-se per a les futures eleccions. Al PP, Biel Company va anunciar al maig la seva decisió de no presentar-se a la reelecció com a president i d’abandonar el Parlament. L’ha succeït al capdavant del partit la diputada al Congrés Margalida Prohens.

També hi ha hagut canvis a MÉS per Mallorca, amb unes primàries que han desembocat en l’elecció de Lluís Apesteguia com a coordinador i candidat al Parlament. Arriba amb un missatge de major exigència cap als socis del ‘Pacti’; uns socis, PSIB i Podemos, que també viscut els seus propis processos interns aquest 2021, encara que amb candidatures úniques: en el PSIB Francina Armengol ha revalidat el seu càrrec de secretària general, i en el si de Podemos, Antonia Jover ha substituït a Mae de la Concha com a cap del partit a Balears.

Cs Balears, per part seva, celebrava al novembre una convenció política a Palma, una trobada de debat sobre el projecte de la formació, en un any en què el grup taronja en el Parlament s’ha vist reduït a quatre diputats per la sortida de l’eivissenc Maxo Benalal després de ser expulsat del partit al maig.

Insòlita aliança de partits per la insularitat

Un any més el Parlament ha estat el centre del debat polític, el lloc on s’han anat validant els diferents decrets que el Govern ha aprovat per la pandèmia. Però a més va ser també l’escenari en el qual es va gestar un recurs d’inconstitucionalitat contra els Pressupostos Generals de l’Estat de 2021 per no complir amb la insularitat.

Aquest recurs va ser impulsat gràcies a una insòlita aliança de partits: van sumar forces PP, MÉS per Mallorca, Cs, PI i MÉS per Menorca, i van votar en contra PSIB, Unides Podem i Vox, encara que finalment la proposta va tirar endavant i el recurs s’està tramitant en el Constitucional.

Amb tot, per als PGE 2022, després d’una visita a Balears de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, es va anunciar que el Govern dotaria amb 183 milions d’euros el factor d’insularitat recollit en el Règim Especial.

El ‘Cas Ports’ i altres assumptes judicials

A l’octubre de 2021, més d’un any després de la seva detenció, van declarar per fi davant la jutge els detinguts pel ‘cas Ports’, un presumpte cas de corrupció que afecta l’Autoritat Portuària (APB). El seu expresident, Gual de Torrella, va negar en el Jutjat que es beneficiés a Marina Asmen en el concurs per a la gestió d’amarraments de Maó.

Els investigadors xifren en uns 300.000 euros el perjudici econòmic per a l’administració portuària. Amb tot, la de Menorca és de moment l’única peça sobre la qual s’ha aixecat el secret, dins d’una causa més gran de la que han transcendit pocs detalls.

Altres temes d’actualitat judicial aquest 2021 han estat el judici per delicte fiscal als germans Ruiz-Mateos (que van ser condemnats), el concurs de creditors de Majorica  (que finalment va guanyar un grup francès), el judici contra directius de Sa Nostra en l’Audiència Nacional (van ser absolts) o la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJIB) sobre Sa Feixina.

Doble crim masclista a Sa Pobla

L’any 2021 deixa a Balears diverses morts per violència de gènere. Al maig van ser trobats sense vida una dona embarassada de 26 anys i el seu fill de set anys, assassinats per la seva exparella a Sa Pobla. L’home es va lliurar a les autoritats després de posar-se en contacte amb la Guàrdia Civil.

A Eivissa, una jove de 21 anys va morir en precipitar-se d’un quart pis, i la seva parella es va suïcidar llançant-se al buit instants després. La Policia va concloure que va ser un cas de violència de gènere: la principal hipòtesi és que durant una discussió l’home va tirar a la dona i després es va llançar ell mateix.

El 2021 a les pistes

En la secció d’esports, 2021 ha deixat notícies com el desè títol de Rafa Nadal a Roma i l’ascens a Primera Divisió del RCD Mallorca.

A més, 2021 ha estat un any olímpic (encara que per unes Olimpíades que no es van celebrar el 2020). Els Jocs de Tòquio es van saldar amb tres medalles per a esportistes balears: el K4 500 espanyol amb Marcus Cooper; Joan Cardona va ser bronze en Finn de vela; i Marco Asensio i Rafa Mir es van penjar la plata amb la selecció de futbol.

S’ha intensificat l’arribada de pasteres

Enguany també ha estat freqüent veure notícies sobre l’arribada de pasteres, amb desembarcaments de centenars de migrants en onades repartides en pocs dies. També en la plana de successos cal ressenyar l’operació que va acabar amb l’arrest de 17 persones a Palma (tres menors d’edat) per presumptament captar a altres joves perquè exercissin la prostitució o per contactar amb elles per a mantenir relacions sexuals. També dos accidents marítims entre Eivissa i Formentera.

La compra d’Air Europa i altres notícies

Una altra notícia en portada aquest 2021 va ser l’anunci al gener de la compra de Air Europa per part de IAG (grup que engloba a Ibèria) per 500 milions a pagar en sis anys, però, no obstant això, a finals d’any, s’ha acabat rescindint l’adquisició.

Altres moments destacats de l’any han estat la polèmica pel canvi de noms de carrers franquistes a Palma, la vaga en SFM, la renúncia de Jaume Far en l’Oficina Anticorrupció i la multa de Competència a l’ex ideòleg de MÉS, Jaume Garau.

31/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT