Els guardonats dels premis Ciutat de Palma
S'han entregat al teatre Principal en una gala retransmesa en directe al YouTube d'IB3
Segons un informe del Banc d'Espanya, la taxa d'activitat dels estrangers a Espanya és del 78%, vuit punts per damunt de països com Alemanya, Itàlia o França
Les persones immigrants a l’Estat espanyol contribueixen més al dinamisme del mercat laboral que a altres països de la Unió Europea. És la conclusió d’un informe publicat aquesta setmana pel Banc d’Espanya. L’organisme detalla que la taxa d’activitat dels estrangers a Espanya és del 78%, vuit punts per damunt de països com Alemanya, Itàlia o França, que se situa al voltant del 70%. L’informe també destaca que, tot i que el 40% tingui formació superior, els estrangers solen concentrar-se en sectors de baixa qualificació i amb condicions més desfavorables, com el servei domèstic o l’hostaleria. Per això, alerta de la infrautilització del capital humà: la meitat dels immigrants que treballen a Espanya estan sobrequalificats per la feina que fan, vint punts per damunt de la mitjana d’Alemanya o França.
La inserció laboral de les persones immigrants no és fàcil. Per això, entitats com Càritas ofereixen cursos de formació. Els testimonis de Sama i Antonio són dos dels més de dos milions i mig de migrants que treballen a Espanya.
Les seves vides estan travessades per la mar. Un no havia vist mai un vaixell de prop; l’altre va conèixer la mar des d’una pastera. Els dos, però, treballen restaurant embarcacions a Palma. Es varen conèixer fa dos anys a un curs de Càritas Mallorca que els ha canviat la vida. “Des del curs som com una família: jo dic que en Sama és com el meu fill”, declara Antonio Rodríguez, treballador del sector nàutic.
Fa dos anys va fer un curs de manteniment d’embarcacions amb Càritas Mallorca on va coincidir amb Sama. L’entitat treballa amb el sector nàutic per fomentar la inserció laboral de persones en risc d’exclusió. El 40% dels que fan el curs, tenen feina. Per alguns, tot un somni. “Per jo és un somni estar aquí per treballar i poder ajudar la meva família, el viatge en pastera és molt dur i quan arribes et trobes sol a un nou país amb un altre idioma i una altra cultura”, explica Sama Diarro, qui porta dos anys treballant a l’empresa APM Serveis Nàutics. “És una experiència molt dura: quan migres ho deixes tot tot enrere i comences de zero. I quan arribes has de demostrar-ho tot: mai en ma vida havia estat en un vaixell fins que vaig començar a treballar aquí”, coincideix Rodríguez.
Perquè a Caracas Antonio treballava de carter. Va sortir de Veneçuela amb 58 anys per retrobar-se amb la seva filla a Palma. Al mateix temps, però a més de 6.000 kilòmetres de distància, Sama sortia de Mali travessant el desert en furgoneta fins a arribar a Mauritània. Allà va treballar de pescador per pagar el viatge en pastera. Després de quatre dies a la mar, va arribar a Canàries. D’allò en fa tres anys. “He canviat molt, ara sóc un altre Sama”, expressa.
A Espanya treballen més de dos milions i mig de migrants. Històries que, com les d’Antonio i Sama, viatgen cap a una vida millor. “Faig una crida a què la gent cregui en els immigrants que venen a treballar i a donar més d’un cent per cent: nosaltres hem de demostrar que sí que podem. Als empresaris d’aquest país els diria que donin una oportunitat a la gent”, tanca Rodríguez.
S'han entregat al teatre Principal en una gala retransmesa en directe al YouTube d'IB3
Els pollencins han sortit més tard cap a la finca per la pluja, però no han deixat de complir la tradició de berenar a Ternelles
Davant les càmeres d'IB3, durant el directe de la retransmissió de la festa ha agraït l'ajuda dels seus amics