No només el Govern, a través de l’Institut Balear d’Energia, aspira a comercialitzar -i produir- directament l’electricitat que consumeix l’administració pública. Emaya, l’empresa pública d’aigües i clavegueram de Palma, ja fa tres mesos que ho fa i a final d’any -de fet- confia a no dependre de cap intermediari i abastir-se al 100% directament del mercat majorista.
Ara mateix, el percentatge de consum elèctric d’Emaya que no passa per comercialitzadores externes privades, com Endesa o Iberdrola, ja és del 83%. És una situació que suposa un estalvi de prop de 100 mil euros anuals, res a veure però amb la gran quantitat de doblers que s’estalviaran en un futur pròxim. Quan tota l’energia que consumeixi l’ajuntament sigui produïda a casa amb fons d’energia renovable. Com la solar, a plantes fotovoltaiques com la de Son Pacs, o el biogàs, fruit de les depuradores. “El major consumidor d’electricitat de Palma és l’Ajuntament de Palma i aconseguir ser autosuficients energèticament i amb fonts d’energia renovable suposarà un canvi molt gran”, ha dit el president d’Emaya, Ramon Perpinyà.
Perquè la fita d’Emaya és comercialitzar directament, primer, i autoproduir, després, energia elèctrica per al consum de tota la resta de departaments municipals. A més, vol liderar la col·laboració público-privada que es nodrirà dels fons europeus per tirar endavant projectes per a la transició energètica. “Són projectes molt grans, molt complicats i molt costosos, que tenen cert riscos tècnicament perquè es tracta d’adoptar procediments i tecnologies noves… Es tracta que, entre tots, treballem i intercanviem experiències per anar-mos ajudant”, ha exposat Perpinyà.
Emaya espera poder anunciar el novembre la creació d’un clúster en què participen les principals empreses del sector energètic per tirar endavant conjuntament aquests projectes.