X

Emergències activa l’Índex de Gravetat 1 del Pla Inunbal a Mallorca i Menorca

Acumulació d'aigua, torrents desbordats i caiguda d'arbres entre els incidents que deixa Blas

10/11/2021

Emergències activa l’Índex de Gravetat 1 del Pla Inunbal a Mallorca i Menorca

Persones fotografiant el mal temps a Cala Sant Vicenç. /Cati Cladera

Redacció

La Direcció general d’Emergències i Interior ha decretat l’Índex de Gravetat 1 (IG-1) del Pla Especial per fer front al risc d’inundacions a Mallorca i Menorca i l’IG-0 a Eivissa i Formentera. Es preveu que les pluges intenses continuïn fins el cap de setmana, especialment a la zona de la Serra de Tramuntana on es manté activada l’alerta taronja per precipitacions, per la qual cosa es recomana extremar les precaucions en aquests municipis i als que es puguin veure afectats pel desbordament de qualque torrent.

L’IG1 s’activa quan la informació meteorològica permet preveure que les pluges poden ocasionar danys importants a persones i béns. Inclou inundacions localitzades que es puguin resoldre amb mitjans disponibles a les zones afectades però que hagin de ser seguides a nivell supramunicipal. D’altra banda l’IG0 es decreta quan es preveu que les pluges poden generar inundacions amb poca probabilitat de generar danys importants. També es correspon amb incidents que siguin controlables de manera local.

Atenció a la carretera

Emergències demana molta precaució i tenir en compte els consells d’autoprotecció davant la possibilitat que es produeixin inundacions en les properes hores i recorda a la ciutadania extremar les precaucions en els desplaçaments per carretera: circular preferentment per autopistes, autovies i carreteres principals; moderar la velocitat i incrementar la distància de seguretat; no aturar-se damunt d’un pont; no entrar en zones inundades; evitar passos inferiors i túnels; si el cotxe comença a surar i és arrossegat sortir de forma immediata; i abandonar el vehicle i partir a zones més altes en cas que el cotxe es quedi immobilitzat per l’aigua o el nivell d’aigua ja arribi a l’eix.

També s’aconsella no travessar zones inundades i torrents a peu ni amb vehicle; no estacionar als ponts, voreres o desembocadures; no apropar-se a passeigs marítims, espigons o penya-segats i no realitzar activitats a l’aire lliure i a la muntanya.

D’altra banda, demanen també especial atenció a la llar adoptant mesures per impedir l’entrada d’aigua dins les cases; retirar de l’exterior tot el que pugui ser arrossegat; desconnectar els aparells elèctrics; no refugiar-se a soterranis i garatges i quedar-se a les zones altes de la casa.

Blas deixa incidents

Durant el dimecres, el Servei d’Emergènies de l’112 ha rebut 75 avisos per incidents diversos. La majoria d’ells, 62, han succeït a Mallorca, on les zones més afectades han estat el nord de l’illa i la Serra de Tramuntana. A Menorca s’han registrar 7 incidents, altres 4 a Eivissa i 2 a Formentera. La majoria dels avisos han estat per acumulació d’aigua, inundacions a la via pública, torrents desbordats i caiguda d’arbres. Només durant aquest matí n’han hagut de retirar 8. La borrasca Blas també ha deixat a molts de municipis de la Part Forana de Mallorca amb problemes de subministrament elèctric.

10/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris