X

Blas amenaça en convertir-se en un medicà: més de 200 litres acumulats fins ara

Es manté la previsió de temporal de pluja i vent arreu de les Balears

10/11/2021

Blas amenaça en convertir-se en un medicà: més de 200 litres acumulats fins ara

El Temps


Medicane’, els huracans de la Mediterrània

Les precipitacions més intenses avui dematí s’estan produint a la Serra de Tramuntana, en especial al quadrant entre Sóller, Deià i Valldemossa. A zones no poblades d’Escorca en 36 hores ja es superen els 200 mm. No hi ha cap banda lliure de perill, però a hores d’ara Emergències té especial atenció al torrents que passen per Sóller, Biniaraix i Fornalutx.

A Pollença de moment la precipitació avui no ha estat molt intensa. El cabdal del torrent no és molt elevat, però hi ha de continuar plovent.

En quant al llevant de Mallorca ara la precipitació no és molt important, però segons els models avui capvespre es podria intensificar a Sant Llorenç, Artà, Son Servera, i zones properes.

A primera hora d’aquest dimecres els acumulats de precipitació ja superaraven els 100 l/m2 a diversos punts de la Serra de Tramuntana; fins a 143l/m2 a Biniaraix, al terme municipal de Sóller, a Fornalutx 142l/m2, i 142 l/m2 també a Escorca, concretament a Son Torrella. Destaquen també els 109l/m2 de Lluc i els 95l/m2 de Sóller.

Fora de la Serra de Tramuntana la regada, aquesta nit i matinada, ha estat també general i ben caiguda, molt profitosa, des de Menorca a les Pitiüses. Destaquen els 45l/m2 de Maó, els 35 l/m2 de Ciutadella, a Menorca i, a les Pitiüses, els 29 de Sant Joan, els 30l/m2 d’Eivissa i els 5l/m2 de Sant Francesc Xavier a Formentera, l’illa on manco ha plogut fins ara.


Les incidències pel temporal: torrents desbordats i molts arbres caiguts

Continua el temporal

Blas continuarà estancat, amb un moviment molt lent i un tant erràtic segons els models de previsió, cap al sud de les Balears en les pròximes 24 hores. Una circumstància que manté la previsió de temporal de pluja i vent arreu de les Balears. La precipitació serà localment forta, acompanyada de tempesta i, de caràcter persistent a partir de migdia després d’unes hores de treva relativa avui dematí.

El vent i el temporal de mar també seran notícia tot i que afluixen respecte dies passats. La Tramuntana perd intensitat a Menoca i el vent entrarà més de gregal i llevant que no de nord. Cap a Eivissa i Formentera, en canvi, es manté el vent de nord fort. A la mar, les ones poden superar els 5 metres encara a la costa orientada cap al nord i el nord-est de Menorca, Mallorca i Eivissa.

Continua també la incertesa per dijous i divendres

Dues incerteses condicionen la previsió pels pròxims dies. Blas és una baixa mediterrània activa però de moviment erràtic, difícil de precisar pels models meteorològics. Si augmenta la seva activitat podria fins i tot esdevenir un medicà, un cicló mediterrani però de característiques tropicals, fet que en dificultaria més la previsió.

El que sembla més probable és que circuli com fins ara, entorn de les Balears fins divendres. Dijous fins i tot amb precipitacions que novament s’anuncien fortes i persistents, divendres amb més clarianes.


Arriba a les Illes l’episodi de pluges més important dels darrers anys

10/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris