societat

Entra en funcionament l’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics a les Balears

L'organisme tramitarà reclamacions sobre la vulneració de drets lingüístics


La Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca ha posat en marxa aquest divendres l’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics a les Illes Balears. Aquest nou organisme públic depèn de la Direcció General de Política Lingüística. Després de mesos de preparació, inicia l’activitat pública amb un equip tècnic de tres persones: un director, un assessor jurídic i un auxiliar administratiu. Tots tres són personal funcionari de la Comunitat Autònoma.

L’Oficina tindrà diverses funcions. D’una banda, tramitarà reclamacions sobre la vulneració de drets lingüístics i recollirà suggeriments sobre la tutela d’aquests drets. També atendrà consultes sobre drets lingüístics i la normativa que els empara, i divulgarà informació sobre la matèria. Farà un paper de mitjancera en els casos de vulneració dels drets, a partir de la col·laboració, l’assessorament i l’oferiment de recursos. Tot i que no té capacitat sancionadora, podrà proposar mesures normatives quan es consideri necessari per garantir els drets lingüístics dels ciutadans de les Balears.

Es tracta d’un nou instrument al servei dels ciutadans, que actuarà, amb diferents graus de capacitat d’intervenció, en l’àmbit de les administracions públiques -en el marc de la millora contínua dels serveis públics- i també en l’àmbit de les persones físiques i jurídiques de naturalesa privada. Ja existeixen organismes similars en altres indrets, com l’Oficina de Garanties Lingüístiques de la Generalitat de Catalunya, l’Elebide, del País Basc, o l’Oficina de Drets Lingüístics del País Valencià. Tots aquests organismes basen la seva actuació en la informació sobre drets lingüístics, la mediació i l’arbitratge. En aquest línia destaca, així mateix, l’experiència positiva de l’Oficina de la Llengua Francesa del Canadà.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Fins a tres quilos de plàstic per km2 a la mar de les Balears

La ingesta d'aquest residus ha estat analitzada en molls i moixines

La Guàrdia Civil verifica els motius dels viatgers que entren i surten des Codolar

Les restriccions a Eivissa fan augmentar també els controls a Son Sant Joan

Intervenen una festa il·legal amb 300 persones a Londres

La 'rave' estava muntada en un arc de ferrocarril

Hortense i Ignacio causen 456 incidències s Balears

Les borrasques, que ja són història, han produït talls de subministrament elèctric i caigudes d'arbres i altres elements