X

Entram en un cap de setmana essencialment de tardor

La inestabilitat, amb niguls, qualque precipitació i vent, serà la protagonista

20/10/2023

Entram en un cap de setmana essencialment de tardor

Fotografia de Tolo Cánovas des del Port d'Andratx.

El Temps

La borrasca Aline ha deixat un bon registre de dades meteorològiques per guardar. A la península Ibèrica el temporal marítim ha estat i és molt destacable cap al Cantàbric, on l’Agència Estatal de Meteorologia té activat l’avís vermell per ones superiors als 8 i 9 m. Pel que fa a les precipitacions, també han estat molt significatives a diversos punts del territori espanyol; a la Corunya des de dilluns se superen els 200 l/m2, a zones d’interior es varen batre rècords de precipitació acumulada en 24 hores a Segòvia, Càceres i Madrid. Precisament, a l’estació del Retiro es registraren 114 l/m2 el que suposa la precipitació més gran des del 1920, i a l’observatori astronòmic des de 1860.

A les Balears, la borrasca no ha batut rècords; no obstant això, sí que està deixant un temporal significatiu. Les pluges d’aquesta passada matinada han estat bastant discretes, amb registres que van de 2 a 7 mm. D’altra banda, el temporal sí que està sent molt remarcable, ja que els valors observats han superat els 80 km/h a multitud d’observatoris i les ones han quedat per damunt dels 7 m d’altura màxima a la boia de sa Dragonera. Algunes localitats com la Colònia de St. Jordi o el passeig marítim de Palma s’han vist afectats per l’altura de les ones, combinades amb la mar alta (la pressió és de 995 hPa, i la mar se situa en +30 cm).

Fotografia de Biel Jover des de Binidalí, Maó.

Divendres capvespre

Avui matí, el front fred associat a la borrasca Aline, ha avançat cap a l’est de la Mediterrània, i s’han obert moltes clarianes al darrere. Si més no, no acaba de fer net del tot.
Avui horabaixa el vent anirà perdent pistonada, però encara es poden registrar cops de fins a 60-75 km/h a les Pitiüses i al ponent de Mallorca. De la mateixa manera, el temporal marítim anirà a la baixa, però encara se superaran els 2-3 m d’altura significativa. Pel que fa a l’estat del cel, avui vespre, a causa de la convergència entre el vent de ponent i mestral s’esperen alguns ruixats, localment amb tempesta, a Mallorca i Menorca.

Dissabte 21

Aquest dissabte encetarem el cap de setmana amb certa inestabilitat. Durant la primera meitat de la jornada s’esperen intervals de niguls amb alguns ruixats localitzats a Mallorca i Menorca. El capvespre s’obriran més clarianes. Les temperatures màximes quedaran entre els 22 – 24ºC. Durant el matí, el vent bufarà de component oest amb alguns cops moderats (50-60 km/h), mentre que a la mar encara trobarem ones per damunt dels 2 m.

Diumenge 22

S’espera una jornada marcada pel pas d’intervals de niguls mitjans i alts que poden deixar el cel parcialment ennigulat en alguns moments del dia. No es descarta qualque precipitació feble i aïllada. Les temperatures nocturnes experimentaran un lleuger descens, mentre que les diürnes poden pujar qualque grau. El vent bufarà del sud-est, sent moderat durant el capvespre.

Notícies relacionades >

20/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris