X

Entra en vigor el nou sistema de restriccions sanitàries del Govern

Els nivells depenen de la situació epidemiològica de cada illa o zona i van del 0 al 4

28/11/2020

Entra en vigor el nou sistema de restriccions sanitàries del Govern

Ja ha entrat en vigor el nou sistema de restriccions sanitàries, d’acord amb la situació epidemiològica de cada illa o zona. La presidenta del govern, Francina Armengol, l’anuncià ahir. S’han dissenyat 5 nivells diferents.

El més baix és el nivell 0 en el qual la incidència de la covid està fixada en entre 1 cas i 24 casos per cada 100 mil habitants. Cap illa no es troba ara mateix en aquest punt. En qualsevol cas, en aquest estadi les reunions de persones en l’àmbit privat podrien ser de 30 en exteriors i de 15 en interiors. No hi hauria restriccions de mobilitat. Pel que fa a l’hostaleria, 10 persones per taula en interiors i 20 a la terrassa. A les botigues es permet un 75 per cent de la cabuda total del local i l’assistència als espectacles serà del 45 i del 75 per cent respectivament, segons si es tracta de cinemes o d’auditoris.

El següent nivell de risc és l’1. En aquest estadi la incidència és d’entre 25 i 50 casos per cada 100 mil habitants. Formentera, per exemple, es troba en aquesta etapa i en veim altra vegada els escenaris. Les reunions poden ser de 10 persones en exteriors i de 10 en interiors. En l’apartat de mobilitat, està actiu el toc de queda entre les 12 de la nit i les 6 del matí.Als restaurants, es permeten taules de 10 en interior i de 15, en exteriors. En el comerç, la capacitat màxima queda fixada en el 75 per cent de la cabuda total i pel que fa a la cultura, la capacitat és la mateixa que en el nivell anterior.

El nivell 2 és aquell que té una incidència d’entre 50 i 150 casos per cada 100 mil habitants. Menorca ja es troba en aquest punt. Tornem als diferents supòsits. En aquesta etapa les trobades poden ser de 10 persones en exteriors, 6 en interiors. La mobilitat queda igual que en l’anterior nivell. És a dir, toc de queda entre la mitjanit i les 6 del matí. En l’hostaleria, podem ser 6 persones dins els locals, mentre que 10 si ens reunim a la terrassa. En les botigues, la cabuda no canvia respecte dels anteriors estadis i queda en el 75 per cent. I en els espectacles, igual que en els nivells 0, 1 i 2. També hem de fer una altra aportació, que és un canvi que entra en vigor coincidint amb aquest nivell 2 en el qual es troba Menorca. Té a veure amb les restriccions a les residències de gent gran.

NIVELL 3: COMERÇOS TANCATS A LES 22H I CABUDA DEL 50%

Mallorca i Eivissa es troben en aquests moments en el nivell 3 del nou Sistema d’Alertes del Govern. És aquell en el qual la incidència és d’entre 150 i 250 casos per cada 100 mil habitants.

En aquesta fase les reunions poden ser de 6 persones si són en un exterior i també de 6 a l’interior. Pel que fa a la mobilitat es manté el toc de queda dels nivells 1 i 2 i per tant, no està permès moure’s entre les 12 de la nit i les 6 de la matinada.

Si volem sortir a menjar fora, hem de saber que podem ser 6 a l’interior i també 6 a la terrassa del local. En els espectacles, la cabuda queda restringida al 45 per cent en cinemes i al 50 en teatres i auditoris. En els comerços, l’ocupació és limita al 50 per cent i a les deu de la nit hauran d’estar tancats.

L’opció de treure el comerç al carrer no s’ha rebut igual a tot arreu. A palma, per exemple, no ho veuen una opció viable. El principal problema és que necessitenen tenir a algú que vigili el gènere. D’una altra manera ho han rebut a Inca, a on la proposta es veu amb bons ulls, ja que diuen ho han estat fent fins ara. De fet, des de l’ajuntament ja avancen que posaran facilitats.


NIVELL 4: PROHIBIT REUNIR-SE EN INTERIORS I TOC DE QUEDA A LES 22H

El nou sistema de restriccions sanitàries del Govern balear arriba a contemplar la prohibició de reunions a zones interiors en els casos d’alerta màxima. S’han dissenyat 5 nivells diferents, del 0 al 4. Si se superen els 250 casos per cada 100.000 habitants, s’entraria al nivell 4, el més restrictiu.

Cal esmentar que cap illa o zona es troba ara mateix en aquesta situació epidemiològica. Si es decretàs aquest nivell de risc extrem, l’afectació no seria per a tota una illa, sinó que s’aplicaria per municipis o barriades.

Si aquest fos el cas, esperam que no, només ens podríem reunir a l’interior, el toc de queda seria entre les 10 de la nit i les 6 del matí, a l’hostaleria no es permetria ocupar la part interior dels locals, si bé a fora podríem ser 6, les botigues haurien de tancar com a tard a les 10 de la nit i haurien de limitar la seva cabuda al 50 per cent.

Pel que fa als espectacles es restringiria al 45 per cent la cabuda total als cinemes i al 50 per cent a teatres i auditoris. El Govern assegura que aquest nou sistema d’alerta sanitària ens ajudarà a conviure d’una manera més segura.


Balears estrena nou sistema de nivells d’alerta
Les noves mesures segons el nivell d’alerta de cada illa

28/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris