Jordi Palou és el seu advocat i és mediador de conflictes. Ahir va visitar els estudis d'IB3 Ràdio
18Victoire Ingabire és una líder política i la principal opositora al govern ruandès de Paul Kagame. Ha complert ja 8 dels 15 anys de presó als quals va ser condemnada per haver promogut el diàleg interruandès, defensar els drets humans i reclamar justícia per a les víctimes del conflicte, entre les quals hi ha també nou espanyols.
Tot i que Ingabire no pot sortir de Ruanda, fa uns mesos que ha estat alliberada i ara és candidata al premi Drets Humans de l’Associació Proderechos Humanos d’Espanya.
Jordi Palou és el seu advocat i és mediador de conflictes. Ahir va visitar els estudis d’IB3 Ràdio. L’advocat d’Ingabire va explicar que aquesta no és la primera candidatura que ella rep, ja que també ha rebut altres reconeixements internacionals per la seva tasca sostinguda en el temps i de defensa del seu país. Palou assegura que si finalment Ingabire rep el premi, hauria de demanar autorització al govern ruandès per poder sortir del país.
Ingabire va promoure el diàleg interruandès amb la col·laboració de l’ONG S’Olivar de Juan Carrero, a Mallorca. La primera edició d’aquest diàleg es va fer també a Mallorca, l’any 2004, i la darrera representació, que es va fer l’any 2009 amb tots els membres de la comunitat ruandesa, es va celebrar també a l’illa. La conclusió d’aquesta representació va ser que el diàleg havia de ser sempre inclusiu i Ingabire va exhortar tots els membres de la conversa a traslladar les premisses del diàleg al seu país.
Ingabire va voler presentar la seva candidatura a les eleccions de Ruanda. Però, segons explica Jordi Palou, parlar de diàleg inclusiu i dels drets de totes les víctimes, independentment de la seva religió o procedència, va provocar una gran oposició. El dictador Paul Kagame va ordenar la seva detenció i la va condemnar a quinze anys de presó.
Pel que fa a les nou víctimes espanyoles assassinades i a les víctimes ruandeses, hi ha una investigació oberta que estudia els fets ocorreguts entre els anys 90 i l’any 2000.
La decisió de Paul Kagame d’alliberar a Ingabire va ser fruit de la pressió social rebuda. És una bona notícia, però segons Jordi Palou, encara hi ha molt per fer perquè la líder no pot sortir al carrer lliurement ni es pot expressar en l’àmbit públic. A més ha d’assistir a interrogatoris a la policia i als jutges contínuament.
“La repressió és brutal”, declara Jordi Palou, que explica que el màxim col·laborador de Victorie Ingabire també va ser assassinat. “Ella clama que tots els canvis de règim que hi ha hagut a Ruanda han estat a través de les armes i la violència i ella el que vol és fer-ho a través de la via del diàleg i la via pacífica”.
Victorie Ingabire ha obtingut fins ara molts vots per la seva candidatura al premi de Drets Humans de l’Associació Proderechos Humanos d’Espanya.
Escolta aquí l’entrevista completa.