societat

10 anys de l’entrada en vigor de l’actual Llei d’Interrupció Volutària de l’Embaràs

Des de l'entrada en vigor de la llei, els avortaments a les Balears s'han reduït un 8%

10+anys+de+l%27entrada+en+vigor+de+l%27actual+Llei+d%27Interrupci%C3%B3+Volut%C3%A0ria+de+l%27Embar%C3%A0s

El 5 de juliol del 2020 es compleixen 10 anys de l’entrada en vigor de l’actual Llei d’Interrupció Voluntària de l’Embaràs. L’actual norma permet avortar en les primeres 14 setmanes de gestació i, en el cas de les menors, es requereix una autorització paterna per interrompre un embaràs. Des de l’entrada en vigor de la llei, els avortaments s’han reduït un 15% a tot l’Estat.

Fins al 1985, la interrupció voluntària de l’embaràs a Espanya era delicte. Aquell any, el Govern de Felipe González va despenalitzar l’avortament en 3 supòsits: violació, malformació en el fetus o risc greu per a la salut de l’embarassada. 25 anys després, el 2010, es va aprovar l’actual llei sota la premissa de garantir la salut sexual i reproductiva. Maria Duran és una de les que participà en la redacció de la Llei del 2010.

La llei, aprovada al Congrés amb 184 vots a favor, 158 en contra i una abstenció, permetia avortar en les primeres 14 setmanes de gestació. Una de les polèmiques, però, se centrava en l’edat. De fet, el PP va presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei. 10 anys després, aquest recurs continua congelat al Tribunal Constitucional.  Això sí, des del 2014 les menors de 16 i 17 anys necessiten autorització per interrompre un embaràs. Des de l’entrada en vigor de la llei, els avortaments a les Balears s’han reduït un 8%. El 2018, el 59% es practicaren a centres públics.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Localitzats 18 represaliats de la Guerra Civil al cementeri de Son Coletes

La setmana que ve comencen els estudis que permetran identificar les restes

El 30% dels parcs infantils de Mallorca tanquen per mor de la crisi sanitària

Al sector reclamen ajuts de l'Administració i lloguers assequibles

Els veïnats del Port de Pollença denuncien nivells d’E.Coli que superen el permès

Molts asseguren que no s'hi voln banyar per a evitar problemes sanitaris

Tornen a tancar diverses platges de Calvià per massificació de gent

Tot i aquesta situació, des del consistori asseguren que durant els darrers dies estan començant a percebre una major concienciacio...