X

165 anys del naixement de Joan Alcover

Escrivia en castellà fins que la vida el colpejà amb tanta força que canvià al català, per poder plorar amb la força que necessitava

03/05/2019

165 anys del naixement de Joan Alcover

98

Joan Alcover és un dels literats de referència de la literatura catalana, un intel·lectual, nascut just avui fa 165 anys, i que feu del seu poemari de referència, ‘Cap al tard‘, un dels més importants i influents de la litertura catalana del segle XX.


 IB3´àudios Escolta aquí el reportage sobre Joan Alcover a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio

Situem-nos a la Mallorca de finals del segle XIX. Joan Alcover neix a Palma en una família benestant. Es farà amic de dos dels seus companys de classe de l’Institut Balear: Costa i Llobera i Antoni Maura. De la mà de Maura entraria més tard en la política. Seria fins i tot diputat a Madrid, però l’experiència el va decebre tant que en tornar a l’illa, no en volgué saber res més. Misser per carrera, Alcover troba en la literatura, en la poesia, la seva passió. Escriurà en castellà fins que la vida el colpejà amb tanta força que li va ser necessari emprar la seva llengua materna per poder plorar amb la força que havia de mester.

Sense jo, diu, res parlaria de la meitat que em manca. Jo visc sols per plànyer lo que de mi s’és mort‘, així acabaria la ‘Desolació‘ amb què Alcover expressaria la desesperació per la mort de la seva primera dona i dos dels seus fills. Anys després moririen dos dels tres que li restaven. Ho farien el mateix dia, un a Mallorca i l’altre a Barcelona. Alcover necessita el català per expressar el dolor.

Un canvi de llengua que coincideix, també, amb un moviment social, polític i literari de renovació. El Modernisme, al voltant de Miquel dels Sants Oliver, el que acabaria essent l’Escola Mallorquina, té en Alcover un dels seus màxims impulsors. Les tertúlies a ca seva, amb intel·lectuals de màxim prestigi com Santiago Rusiñol o Josep Carner. Precisament va ser Carner qui donarà a conèixer al mestre Josep Vives un dels seus poemes per a què el musicàs. “La Balanguera”, el futur himne de Mallorca, acabava de néixer.

Tant la Balanguera, com Desolació, formen part de la seva obra de referència, Cap al Tard, un dels poemaris més importants i influents de la poesia catalana del segle XX publicat enguany fa 110 anys.   Alcover s’integrà amb veu pròpia el món cultural de la Catalunya d’aleshores. La seva projecció pública el farà mestre en Gai Saber, president dels Jocs Florals de Barcelona i membre corresponent de l’Institut d’Estudis Catalans. Avui, 165 anys després del seu naixement, Alcover dona nom a carrers i escoles, i continua essent un referent cultural ben viu.

03/05/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT