La casa s'havia convertit en un 'call center' on els estafadors també cometien la ciberestafa coneguda com "el fill en problemes", que enganxava víctimes a través de missatges SMS
Imatge d'un moment del desmantellament/ Policia Nacional.
18La Policia Nacional ha detingut 73 persones integrants d’una xarxa criminal que, des d’un xalet al poble de Benissa, a la província d’Alacant, convertit en centre de telefonades -‘call center’- cometia dues ciberestafes, les conegudes com l’extorsió del sicari i l’estafa del fill en problemes. Es calcula que hi ha unes 2.000 víctimes i que han arribat a acumular uns 2 milions d’euros.
Segons una nota del cos policial, la xarxa desarticulada, “molt activa” i en la qual els membres tenien funcions diferenciades, contactava des del xalet, convertit en ‘call center’, amb homes, els quals havien visitat prèviament unes pàgines web de contactes sexuals, però que eren falses. Els delinqüents, però, en aconseguir les dades d’aquests homes, s’hi posaven en contacte i els extorsionaven i els exigien doblers per haver fet, suposadament, perdre temps a les dones que es prostituïen en aquest web, però tot era mentida.
L’operació Prota, número u en grec, es va iniciar el març de l’any passat després de la denúncia d’un home a Madrid que havia estat víctima d’aquest mètode i que va arribar a pagar 6.000 euros.
A aquesta denúncia s’hi van afegir, només a Madrid, 13 més i, amb l’avanç de les investigacions, un total a Espanya de 86 víctimes que havien sucumbit a aquesta ‘sextorsió’, amb les quals la xarxa es va embutxacar uns 255.000 euros, encara que els investigadors eleven a més de 2 milions d’euros després d’analitzar el material confiscat en una vintena d’escorcolls simultanis.
Responsables de la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta (UDEV), de Delinqüència Econòmica i Financera (UDEF) i de la Unitat contra el Ciberdelicte (UCC) han donat compte en una roda de premsa dels detalls de la desarticulació completa d’aquesta organització que actuava de manera violenta. Javier Romero, inspector responsable de la secció de Segrestos i Extorsions, ha detallat que era tanta l’agressivitat de l’extorsió dels ara detinguts que en la majoria dels casos la víctima, amb por, pagava la quantitat sol·licitada, ja que sabia que havia entrat en aquest web de contactes que contenia, perquè semblàs real, imatges de dones extretes d’internet.
Després d’acumular una gran quantitat de telèfons, començaven les amenaces amb intimidacions extremes a través de l’enviament d’imatges molt violentes, com amputacions, i amb àudios amenaçadors de suposats sicaris, provinents de països de l’est europeu, per a exigir el pagament tant per transferència com per sistemes de pagament instantani com el Bizum.
Els telèfons dels presumptes autors eren sempre de modalitat prepagament, obtinguts de manera fraudulenta en locutoris als quals els lliuraven un incentiu d’entre 5 i 10 euros per targeta SIM, se n’arribaren a detectar més de 500 números distints.
S’han realitzat 22 escorcolls de manera simultània a València, al municipi alacantí de Benissa i al barceloní de Terrassa, en els quals s’han intervingut al voltant de 250.000 euros, armes de foc, matxets i s’ha aconseguit el bloqueig de 129 comptes bancaris, tres habitatges i més de 20 vehicles.
L’estafa del fill en problemes
A més de l’extorsió del sicari, des del ‘call center’ es cometia l’estafa del fill en problemes de manera massiva. Amb aquest mètode es feien passar pels fills de les víctimes, a través de missatgeria SMS, simulant que escrivien des del telèfon mòbil d’un amic per a sol·licitar doblers perquè havien patit una emergència davant la qual estaven incomunicats.
De les 73 detencions practicades al febrer, 64 a València, set a Benissa i dues a Terrassa, n’han ingressat a la presó set, entre ells els líders, un d’ells Ismael Bousnina Obando, àlies Salva, un vell conegut de la Policia Nacional detingut fa anys per extorsions similars i que havia ensinistrat aquesta organització de la qual també en formava part.
L’altre líder destacat tenia la seva mare i padrina dins de l’organització per a blanquejar els doblers aconseguits en les estafes a través d’empreses fictícies agrícoles i de perruqueries ubicades a la ciutat de València, si bé el principal mètode per a blanquejar era la inversió en criptomonedes.
'Mallorca Confidencial', que compta amb la participació d'IB3, s'està rodant a diverses localitzacions de Mallorca i Barcelona
Palma és el municipi que més en registra amb prop de 200. A Formentera, no figura cap casa desocupada que sigui propietat d'un gran tenidor
Segons afirma, l'administració pública aturarà de rebre sol·licituds perquè a partir del primer d'abril estarà obligada a contractar de manera fixa i indefinida el personal substitut