X

“Cada vegada hi ha més adolescents de 15 anys en el programa de prevenció de relacions abusives de parella”

Es dispara un 60% el nombre de joves agressors atesos per l’Ajuntament de Palma

08/11/2021

“Cada vegada hi ha més adolescents de 15 anys en el programa de prevenció de relacions abusives de parella”

8


Escolta la notícia aquí

El Programa d’atenció a homes que volen assolir relacions de parella no violentes de l’Ajuntament de Palma cerca millorar la seguretat i reduir la violència en l’àmbit de la parella tractant i assessorant els homes agressors i col·laborant, en la meitat dels casos, també amb les seves parelles.

El servei ha vist com entre el 2019 i el 2020, han augmentat un 60% el nombre d’usuaris de 18 a 29 anys. Enguany ha atès entorn de 40 usuaris nous. Els tècnics que hi treballen creuen que acabaran el 2021 amb una xifra similar a la de l’any passat, que va ser de 54 casos nous. El total de casos atesos, però, ha augmentat un 21% de 2019 a 2020, quan varen arribar a 139.

ELS USUARIS

Pel que fa al perfil dels usuaris, són homes que han exercit violència física, psicològica o social contra la seva parella. Els tècnics asseguren que la majoria tenen nacionalitat espanyola i que hi ha diversitat socioeconòmica. Alguns tenen processos judicials en marxa i d’altres no. El que destaquen, però, és que entre els usuaris nous cada vegada hi ha gent més jove. Ho indica Tanit Vilà, psicòloga del programa: “Inclús hem tengut algun usuari adolescent de quinze anys. Cada vegada atenem més adolescents”.

EL TRACTAMENT

A les primeres sessions els tècnics fan una avaluació psicològica, i després comença el tractament, que preferiblement es fa en grups d’uns 10 usuaris i que es divideix en 3 blocs: un sobre la violència, un altre sobre les emocions i un altre sobre comunicació i resolució de conflictes. Per exemple, sobre la qüestió de la violència, Tanit Vilà ha explicat que els ajuden “a identificar diferents formes de violència, també les més subtils”. També treballen “els mecanismes de defensa, és a dir, les excuses o justificacions que l’usuari empra per minimitzar la violència que ha exercit”.

ELS RESULTATS

Després d’uns sis mesos es passa a una fase de seguiment amb contactes esporàdics que pot durar fins a tres anys. El més difícil, però, admet Vilà, és que els usuaris no abandonin el tractament. Els que es mantenen obtenen resultats que no solen ser radicals, però sí que, per exemple, milloren en habilitats de comunicació o d’intel·ligència emocional. Vilà assegura: “Sol ser un perfil d’usuari que té unes creences masclistes molt rígides i marcades. Un dels nostres principals objectius és que qui passa per aquest programa flexibilitzi la seva manera de pensar”.

Tanit Vilà assegura que els treballadors del Programa d’atenció a homes que volen assolir relacions de parella no violentes són conscients que la seva feina no és gaire mediàtica i assegura que sovint l’han de difondre i han de justificar perquè creuen que és fonamental. Diu Vilà: “La violència masclista és un problema social estructural. Si només intervenim a la meitat de la població, a les dones, estam desatenent a tota l’altra meitat i això, a la llarga, ocasiona més desigualtat i més enfrontament i així no es pot arribar a produir un canvi real”.

08/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT