3.500 persones es retroben amb els ‘Ja t’ho diré’
És la segona cita en honor a un dels fundadors, Sente Fontestad
El primer port del món que ho ha implementat a gran escala és el de Nova York
Es posa en marxa el primer estudi de viabilitat i supervivència del musclo com a filtrador de les aigües del port de Palma. El primer port del món que ho ha implementat a gran escala és el de Nova York.
Es tracta d’una mesura que, sumada a altres, per exemple a la menor arribada de creuers a les costes, contribuiria a augmentar la qualitat de l’aigua de la badia de Palma. Aquest projecte està dirigit pel Centre Oceanogràfic de les Balears i finançat per l’Autoritat Portuària, amb el suport logístic d’Astilleros de Mallorca.
“La instal·lació consisteix en el fondeig d’una gàbia protectora que conté els musclos i en una boia que serveix per tenir-les localitzades”, explica Xavier Capó, investigador post-doctoral a l’Institut Espanyol d’Oceonografia.
Fins ara, s’han instal·lat tres punts dins el port i un altre a l’exterior per estudiar la capacitat dels musclos de segretar les substàncies contaminants de les aigües. Així es podran comparar la situació dels diferents punts.
Aquest estudi el que fa és aprofitar la funció natural del musclo. “És un organisme filtrador. El que fa és filtrar la matèria orgànica, però també els contaminants, com metalls pesats, hidrocarburs, microplàstics, substàncies orgàniques, etc. Tot això, el musclo ho filtra i ho va acumulant dins el seu teixit. Així milloram la qualitat de les aigües de l’àrea portuària. Per tant no són musclos per menjar, sinó per millorar la qualitat ambiental”, explica Salud Deudero, professora d’investigació del CSIC.
El projecte es troba a la primera fase de l’estudi, però els primers càlculs fets pels científics són optimistes. I és que uns 4.000 metres de corda de musclos podrien filtrar tota l’aigua del port de Palma cada tres mesos.
“Eliminar els contaminants de l’aigua permetria el creixement de segons quines espècies i milloraria també la transparència de l’aigua”, assegura Xavier Capó.
És la segona cita en honor a un dels fundadors, Sente Fontestad
És un programa de l'Hospital de Son Espases que es va crear fa tres mesos
1.284 adolescents de 25 centres han escenificat els feminicidis produïts a Espanya des del 2003
A les 20.30 hores arribarà el compte enrere per il·luminar Ciutat