X

Es triplica el nombre de persones que s’han declarat en concurs de creditors el 2023

Els experts ho atribueixen a la normalització de la llei de la segona oportunitat i a l'endeutament derivat de la pandèmia

04/01/2024

Es triplica el nombre de persones que s’han declarat en concurs de creditors el 2023

La gran majoria dels concursos de creditors presentats als jutjats mercantils de les Balears l’any passat han estat presentats per particulars que no podien fer front als seus deutes.

Amb dades acumulades fins al tercer trimestre de 2023, els concursos de persones físiques no empresaris sumaren 631, amb un increment interanual del 172%, és a dir, gairebé el triple que en el mateix període de 2022. En canvi, tant els concursos de persones físiques empresaris com els de persones jurídiques van davallar entre un 27% i un 61%.

Els experts creuen que bona part dels concursos són de persones que van perdre els seus ingressos habituals durant l’inici de la pandèmia i que, a diferència dels empresaris, no tenen altres mecanismes per negociar amb els creditors. També ho expliquen per la proliferació dels crèdits al consum, amb uns tipus d’interès molt elevats.

Un altre motiu, apunten, és que la recent reforma de la llei concursal va facilitar els tràmits per declarar-se en concurs, una passa prèvia per poder acollir-se a la llei de la segona oportunitat.

La llei de la segona oportunitat ha permès a molts particulars alliberar-se dels deutes als quals no podien fer front per la via judicial, però els administradors concursals adverteixen que no inclou la majoria dels deutes amb Hisenda i la Seguretat Social.

Els experts recomanen assessorar-se amb advocats especialitzats per saber si ens convé, o no, declarar-nos en concurs.

04/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT