X

Escanegen al mil·límetre la Catedral de Mallorca per ajudar a la seva conservació

L'anàlisi ha costat 42.994 euros i permetrà veure si l'edifici s'està assentant, si s'està movent, si les fissures s'obren, si estan "vives"

31/12/2021

Escanegen al mil·límetre la Catedral de Mallorca per ajudar a la seva conservació

17


Aprovat el nou enllumenat de la Catedral de Palma

La Catedral de Mallorca ha estat sotmesa a un exhaustiu escanejat amb làser per obtenir una planimetria en tres dimensions que ofereix una perspectiva fins ara inèdita del temple i permet conèixer-lo al mil·límetre per planificar millor la seva conservació.

Es tracta de “la primera revisió exhaustiva i sistemàtica” de l’estat del monument gòtic, que fa possible saber en quina situació estan tots els elements, “des del pinacle més alt fins a l’última làpida”, explica a Efe la conservadora de Patrimoni del Cabildo de la Catedral, Catalina Mas.

L’extensa documentació que s’ha obtingut amb l’estudi ofereix “una font de recerca i un punt de partida per poder entendre les necessitats de l’edifici des d’un punt de vista tècnic i científic“, assenyala Mas.

Com s’ha fet?

L’aixecament topogràfic es duu a terme col·locant una estació que envia làser en totes les direccions que, en intersecar, en “xocar”, amb qualsevol element, localitza les seves coordenades geogràfiques i determina el color.

En el cas de la Seu, “per rastrejar totes les superfícies i les cares de l’edifici es van fer moltíssims posicionaments, en tots els racons de la Catedral”, detalla Albert Samper, investigador de l’Escola d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili i un dels tres investigadors principals de l’estudi. Els arquitectes van realitzar 1.250 posicionaments que van donar lloc a 22.966 milions de punts.

El processament de tota la informació ha durat diversos mesos. “La suma de tots aquests posicionaments i de tota la informació de punts, la reunim i generem un núvol molt dens de punts amb coordenades i color, que configura tot l’edifici”, afegeix el professor. “Això permet entendre tot l’edifici en la seva globalitat” i també els seus elements per separat.

La conservadora de la catedral mallorquina posa un exemple. Un dels elements que ha revelat l’estudi és l’estat de les voltes, mostrant que algunes sofreixen ennegriment, que unes altres han estat reparades amb materials que no són la pedra original, i que en altres dues apareixen taques d’humitat.

Per què cal fer l’escanejat?

L’estudi tridimensional “permet captar el procés constructiu original, i també el posterior, la tècnica, els materials i l’estat de conservació en el qual es troba cada element”, explica Mas.

Aquest aixecament topogràfic làser també mostra els gruixos d’elements que són inaccessibles com les cobertes, en haver estat escanejades per dins i per fora, amb geolocalització. La tècnica aplicada és molt precisa: el marge d’error és de 4 mil·límetres.

Entre els múltiples usos de comptar amb aquesta informació figura aplicar-ho al manteniment de l’edifici, com explica Samper: “Si es repeteix l’escaneig d’alguna part singular de la Catedral el 2023, per exemple en alguna part on hi hagi fissures o algun tipus de deformació, podríem solapar els núvols de 2021 i 2023 i veure si l’edifici s’està assentant, s’està movent, si les fissures s’obren, si estan ‘vives'”.

Els talons d’Aquil·les de la Catedral

De la Catedral de Mallorca preocupen “la combinació de factors ambientals i antropològics que fan que tingui danys, sobretot a la pedra”, afegeix la conservadora Catalina Mas. El privilegi de la seva situació enfront de la mar té el desavantatge que “és un gran aportador de clorurs que afecten la pedra de ‘marés’ amb la qual està construïda la Catedral, molt sensible a aquesta patologia”.

Mas adverteix que també han de ser tingudes en compte la contaminació atmosfèrica i la situació de l’entorn més immediat, perquè “els paviments d’al voltant de la Catedral també incideixen, i no sempre positivament, en la seva conservació”.

L’anàlisi, que ha costat 42.994 euros, forma part del Pla de Conservació Preventiva de la Catedral que s’ha començat enguany. L’estudi s’ha encarregat perquè la documentació del patrimoni històric artístic del monument palmesà havia quedat obsoleta, en comparació amb les tècniques de 3D i de fotogrametria actuals.

“Les planimetries ens aporten suport pels estudis de conservació, per plantejar projectes de restauració, tenir clares les instal·lacions, per qüestions de seguretat com els accessos o els circuits dins de l’edifici, pel control de plagues amb detalls com conèixer els forats pels quals entren els coloms…”, agrega l’especialista.

A més de mostrar l’estat de la Catedral, també inclou el retaule, les reixes i pintures. “Esperem tenir una fotografia clara de les principals problemàtiques de conservació de la Catedral”, afegeix sobre les possibilitats de l’estudi.

La llarga ombra de l’incendi de Notre Dame

L’investigador Albert Samper indica que, des de l’incendi de la catedral de Notre Dame, a l’abril de 2019, “hi ha molts edificis que s’estan posant les piles i estan fent aquest treball per tenir escanejada la seva geometria, per la por de poder ser destruït accidentalment, per les deformacions i per les incidències naturals”.

Per la seva part Mes admet que l’estudi permetria replicar el patrimoni únic i irrepetible de la Catedral de Mallorca. “Hi ha punts de la Catedral que són “unicums”, com per exemple les portades. Perdre una escultura de les portades suposaria perdre de cop segles d’història i el testimoniatge d’un treball i una manera d’entendre el culte i la fe en aquells moments de la qual no hi ha rèplica possible”.

“Comptar amb un model 3 D de totes aquestes escultures, com de la resta de l’estructura, donaria peu al fet que, si en algun moment s’hagués de reproduir, com ha ocorregut a Notre Dame, podria fer-se”, afegeix. El projecte s’inclourà en el futur Pla Director de la Catedral. L’actual és de l’any 2000 i el Cabildo està en tramitació amb el Ministeri de Cultura per actualitzar-lo.


Aprovat el nou enllumenat de la Catedral de Palma

31/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT