X

Esllavissada de Porroig: possibles causes i recomanacions

Analitzam amb un geòleg l'episodi de despreniments viscuts la setmana passada

24/01/2024

Esther Matutes

La composició del penya-segat de Porroig que va patir l’esllavissada la setmana passada està format per graves, argiles i arenes. Són joves i poc compactats, susceptibles a aquests episodis.

Però, quina ha pogut ser la causa del despreniment? El geòleg Josep Maria Puig explica que podria ser l’exposició constant a la brisa i la humitat marina que fa que les argiles agafin aigua, s’expandeixin i acabin fent petits moviments que poden causar aquest tipus d’esllavissaments.

I ens demanam, podria tornar a passar? “Sense dubte”, contesta Puig. El que és interessant, segons apunta, és estudiar bé l’estat dels penya-segats. “Poder fer un mapa de l’índex de vegetació en aquestes zones. El fet que creixin arbres i matolls ens diuen que aquelles zones poden estar més estabilitzades i més compactes”, explica.

Sobre què es podria fer per prevenir-ho, Puig explica que les xarxes de contenció que s’han instal·lat a alguns penya-segats eviten caigudes de roques, però no impedeixen els despreniments. “Però evitar que un episodi així tengui lloc és complicat”, afegeix.

Notícies relacionades >

24/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris