Aquesta proposta conjunta implicaria establir un sistema de "doble cassació"
10Els governs d’Espanya i Portugal han presentat una proposta preliminar a la Comissió Europea que estableix un preu de referència per al gas de 30 euros el megawatt (MWh) amb la finalitat d’abaratir el preu de l’electricitat.
Així ho ha confirmat la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, la qual ha deixat clar que es tracta d’una proposta conjunta formulada per tots dos governs i subjecta a la negociació amb les autoritats europees. La ministra ho ha anunciat durant una visita a la comarca lleonesa d’El Bierzo, on ha presentat el projecte ‘La Tèrmica Cultural’ en les instal·lacions de la central tèrmica de Compostilla I.
La ministra ha explicat que ja hi ha un document previ a la proposta que presentaran a la Comissió Europea i que inclouen que hi hagi dues cassacions de preus en el mercat majorista, una per al mercat ibèric i una altra per a la interconnexió amb França.
Això és, d’una banda, segons ha explicat, que hi hauria una primera “cassació de frontera”, perquè les exportacions d’electricitat a altres països siguin retribuïdes al preu que correspondria en absència d’un mecanisme d’ajust, i una segona cassació, en la qual ja s’introdueix aquest ajust, i el pagament per sobre del cost del gas seria assignat automàticament a aquest marge de tecnologies més barates fins al preu al qual ha estat retribuït el gas.
En aquest punt, ha indicat que el que han fet els governs d’Espanya i Portugal és fer la proposta del preu “més barat” al qual hauria de produir-se aquest ajust, que són 30 euros, segons ha confirmat la mateixa ministra.
D’aquesta manera, ha augurat que el preu de la llum es podrà limitar “en tres o quatre setmanes”, per la qual cosa ha assenyalat que “cal ser pacients” perquè és necessari que en aquest temps “s’assenti bé” la proposta conjunta i que les “preocupacions tècniques de bon funcionament que puguin existir estiguin ben reflectides”.
L’excepció ibèrica
Ribera ha destacat que el Govern d’Espanya considera “imprescindible intervenir” per a pal·liar el cost de la llum i ha agraït “l’enteniment” de la resta dels líders europeus amb l’excepció ibèrica. Per a la ministra, el preu de l’electricitat està “absolutament fora de qualsevol patró ordinari o previsible” des de l’estiu de 2021, quan van començar les tensions pel proveïment de gas de Rússia cap a Europa, la qual cosa explica que tant el preu de 2021 com el que va de 2022 estiguin “molt per damunt” de qualsevol dada històrica.
El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar aquest dilluns que aquesta mateixa setmana Espanya i Portugal presentarien a Brussel·les una mesura “excepcional i temporal” per a fixar un preu de referència del gas, després d’aconseguir en el Consell Europeu del passat divendres una “excepció ibèrica” que permeti abaratir els preus de l’electricitat en tots dos països.
Sánchez va subratllar que aquesta mesura “no suposa subvencionar el gas, no trenca els incentius per a les renovables ni els fluxos elèctrics entre països” i permetrà a Espanya i Portugal “rebaixar significativament els preus de l’electricitat de manera immediata” i sense “distorsionar” el mercat de l’electricitat d’Europa. “Tinc el convenciment que l’aprovació per part de la Comissió Europea es produirà en un molt breu termini de temps i l’endemà serà aprovada en el Butlletí Oficial de l’Estat amb efectes immediats en les factures de la llum dels ciutadans”, va subratllar el president espanyol.
Sánchez també va explicar aquest dimecres en el Congrés dels Diputats que el cost d’aquesta mesura seria assumit pel mateix sistema energètic, és a dir, que no comportarà ni subvencions ni ajudes públiques.
L'accidentat va ser evacuat amb traumatisme cranial i possible fractura de vèrtebres
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular