X

Espècies invasores: erradicació o convivència

A les Illes Balears s'han detectat un 30% de les espècies invasores catalogades en l'àmbit estatal

29/09/2023

Espècies invasores: erradicació o convivència

Es calcula que l’activitat humana ha introduït més de 3.500 espècies invasores arreu del planeta. Són una amenaça greu per a la natura, l’economia, la seguretat alimentària i per a la nostra salut. Les Balears no són alienes a aquesta situació, i malgrat que no disposen d’un catàleg d’espècies invasores, el 30% de les recollides al catàleg estatal han estat detectades a les Illes.

Aquí el Consorci per a la Recuperació de Fauna fa feina per controlar i erradicar aquestes espècies i, fins avui dia, ho ha aconseguit amb la cotorra argentina i la vespa asiàtica, per exemple. El seu gerent, Lluís Parpal, explica que “el ritme de canvi i les colonitzacions de noves espècies ha augmentat molt. Les espècies que arriben a les illes no estan acostumades a competir contra noves espècies que tenen una altra sèrie de característiques”.

Aquestes espècies afecten la biodiversitat autòctona, sigui competint amb altres espècies o alterant l’ecosistema on viuen. “Un exemple actual són les serps d’Eivissa”, diu ParpalSabem pels estudis que estan depredant damunt les sargantanes endèmiques, no podem permetre que una espècie invasora extingeixi una espècie endèmica que, fins i tot, hi era abans que nosaltres, a les nostres illes”.

De fet, des d’enguany ja està en vigor la regulació d’entrada d’oliveres a l’arxipèlag, per on han arribat durant la hibernació. A més, les espècies invasores poden suposar un problema de salut, com el moscard tigre, vector de malalties foranes. En cas de no poder-les erradicar, l’objectiu és controlar-ne l’expansió per mantenir un equilibri que minimitzi l’impacte sobre les espècies pròpies. Però la millor eina per no arribar a aquest punt és la prevenció. També és necessària la informació a la societat de la problemàtica que suposa la introducció d’una espècie exòtica al medi natural.

29/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris