X

L’estalvi elèctric pel canvi d’horari d’estiu és “insignificant” a les Balears

Així transcendeix d'un estudi fet per la UIB i la Universitat de Stanford en què afirma que el consum de llum tampoc es redueix a les Illes durant el canvi d'hora a l'octubre

22/03/2023

L’estalvi elèctric pel canvi d’horari d’estiu és “insignificant” a les Balears

Imatge d'arxiu. / SHUTTERSTOCK

Redacció

L’horari d’estiu, que s’imposarà un any més diumenge que ve amb l’avançament d’una hora, té un efecte insignificant en el consum elèctric a Balears, segons una anàlisi realitzada per investigadors de la UIB i de la Universitat de Stanford.

Segons ha informat la Universitat de les Illes Balears (UIB), l’estudi dels investigadors del seu departament d’Economia Aplicada Jaume Rosselló i Andreu Sansó, juntament amb Christoph Graf, de la universitat estatunidenca, conclou que l’estalvi elèctric sobre la mesura de canvi d’horari a les Illes se situa, en el millor dels casos, entre l’1% i el 4%.

En un article publicat en la revista ‘Tourism Management Perspectives‘, els científics apliquen diferents models a l’anàlisi de les dades de demanda elèctrica entre 2007 i 2017 tant en el conjunt de l’arxipèlag com en els subsistemes Mallorca-Menorca i Eivissa-Formentera.

A més, per primera vegada en un estudi d’aquestes característiques, es té en consideració l’efecte sobre el consum elèctric de la població flotant.

La conclusió, subratlla la UIB, és que “el suposat estalvi energètic seria pràcticament inexistent fins i tot en els dies i setmanes posterior al canvi d’hora, tant el mes de març com a l’octubre“.

L’article recorda que l’horari d’estiu es va aplicar per primera vegada a Alemanya durant la Primera Guerra Mundial per a reduir la demanda elèctrica i poder destinar més carbó a la indústria armamentista.

La mesura es va mantenir després de la contesa en molts països industrialitzats i es va estendre a bona part del món per la crisi energètica dels anys 70, consolidant la creença que la demanda industrial d’electricitat i també el consum domèstic es reduïen amb aquests canvis d’horari.

No obstant això, recorden els investigadors, aquests arguments han estat qüestionats i no hi ha estudis contundents que els ratifiquin. “Fins i tot, en alguns casos s’ha trobat que l’efecte del canvi d’hora era contraproduent“, ressalten.

22/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris