X

Mir creu que és un “moment fantàstic” per al debat polític sobre la contenció i el decreixement turístic

El conseller de Medi Ambient sosté en una entrevista a IB3 Ràdio que la ciutadania ha d'empoderar-se per reclamar mesures conservacionistes més enllà de les autoritats locals

15/03/2023

Mir creu que és un “moment fantàstic” per al debat polític sobre la contenció i el decreixement turístic

El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha estat entrevistat al programa Al Dia d'IB3 Ràdio

11

En una de les darreres entrevistes abans d’abandonar la política i tornar a l’àmbit acadèmic i universitari després de les eleccions d’enguany, el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, s’ha referit al fet que l’actual és un “moment fantàstic i l’escenari per al debat polític sobre la contenció i el decreixement de la pressió humana a les Illes”.

Però no només això, conscient que mesures com ara una eventual limitació de l’entrada de visitants per ports i aeroports s’escapa de les competències polítiques locals, crida la ciutadania a qüestionar-se sobre la necessitat d’accions per la preservació del medi i els recursos naturals. “De cada vegada percep més gent que hi està disposada”, i “empoderar-se” per fer-ne una reivindicació que traspassi les fronteres autonòmiques.

En una entrevista al programa Al Dia d’IB3 Ràdio, Mir ha dit que, si no actuam ara, s’haura de fer “molt més dràsticament” en el futur. I afegeix que el seu punt de vista conservacionista “està sustentat en el 99,9%” per la comunitat científica i “no és incompatible” amb el full de ruta del Govern des del 2015, que ha situat les Illes “al capdavant de les polítiques mediambientals innovadores a escala europea”. Com exemple, posa la protecció de “290 mil hectàrees” de territori terrestre i marí.

Aigua

“Les Balears han arribat a una situació d’estrès hídric evident i preocupant”, exposa Mir, respecte del fet que en períodes de recàrrega dels aqüífers (de la tardor a la primavera) s’estigui en situació de prealerta per sequera. “Duc molt de temps alertant d’aquesta situació, el gener vaig convocar la Felib per abordar-ho i tothom sap quina és la situació… Des del 2019 els municipis han de tenir plans de gestió sostenible de l’aigua però són pocs els que avui dia el tenen aprovat i implantat… I tenir-los suposa disposar de protocols d’actuació davant situacions complicades”.

Tots els municipis de les Pitiüses compten amb Pla de gestió sostenible de l’aigua, segons dades de la Conselleria de Medi Ambient. Ciutadella i Es Migjorn Gran són els dos únics que no en tenen a Menorca mentre que a Mallorca només en disposen sis dels 42.

Tampoc no ha deixat de banda el conseller el sector turístic, “el gran consumidor d’aigua” que s’ha de “fer corresponsable”.


Juliette deixa prop d’un milió i mig d’arbres afectats a Mallorca

15/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT