Les aigües de les Balears estaran fins al 30 de setembre en una onada de calor marina, la tercera d'enguany
21Les temperatures extremes d’aquest estiu a la mar balear ja causen la mortalitat d’organismes importants perals ecosistemes. Els oceanògrafs han notat com desapareixen estrelles marines, coralls o gorgònies. Enguany s’han produït tres onades de calor marines que han estat més llargues i han afectat més superfície que mai. També s’han batut rècords en valors màxims.
Ara mateix estam en una onada de calor marina que va començar el 8 de juliol i s’allargarà fins al 30 de setembre. És la previsió que en fa el Sistema d’Observació i Predicció Costanera de les Balears (SOCIB). La investigadora Mélanie Juza explica que és la tercera d’enguany: “Totes han estat molt intenses i molt llargues, i això té impactes importants sobre els ecosistemes marins”.
S’han superat els valors rècords anteriors de 2003. L’alta temperatura desencadena canvis, com un increment dels bacteris, o una baixada de l’aliment disponible. Tot plegat, fa que ja s’hagi constatat una major mortalitat en espècies com gorgònies, estrelles de mar i coralls, com ha pogut comprovar David Díaz, del Centre Oceanogràfic de les Illes Balears. L’investigador destaca que aquestes espècies són estructurals per a l’ecosistema del fons marí: “Poden oferir refugi i donen una estructura més forta i més resistent a l’ecosistema”.
Temperatures de més de 27 graus ja malmeten la posidònia, i enguany s’han detectat valors màxims de més de 31 graus. El registre de dades recollides per satèl·lit des de 1982 mostra una tendència a l’alça, segons Mélanie Juza. “Hem pogut constatar que hi ha una tendència d’increment de la temperatura del mar i d’onades de calor marina”, detalla la investigadora, i acaba matisant que això no vol dir que cada any siguin tan extrems com aquest estiu, ja que sempre hi ha una variabilitat de cada any.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular