X

Estrès, insomni o por de perdre la feina: cicatrius que la pandèmia deixa entre els treballadors

Ho revela una enquesta de la UAB i CCOO sobre les condicions de treball durant l'estat d'alarma

04/07/2020

Estrès, insomni o por de perdre la feina: cicatrius que la pandèmia deixa entre els treballadors

Foto: EFE

La pandèmia ha empitjorat la salut dels treballadors. Ho alerta un informe sobre les condicions laborals durant l’estat d’alarma, que han elaborat Comissions Obreres (CCOO) i la Universitat Autònoma de Barcelona durant els mesos d’abril i maig. L’enquesta, que han fet més de 20.000 treballadors de tot l’Estat, constata un augment de la inseguretat laboral i un increment del consum de fàrmacs durant la pandèmia.

Estrès laboral, insomni, por de perdre la feina i més consum de fàrmacs. Són algunes de les cicatrius que la pandèmia deixa entre els treballadors. Així ho revela una enquesta sobre les condicions de treball durant l’estat d’alarma que han fet la Universitat Autònoma de Barcelona i CCOO. El 70% dels més de 20.000 enquestats considera que ha anat a fer feina sense les mesures de protecció i un 13% assegura haver treballat amb símptomes de la Covid-19, un percentatge que, en el cas del personal sanitari, s’enfila fins al 20%. “Les xifres són greus i mostren la falta de prevenció a l’hora de tenir cura dels treballadors”, considera la Secretària d’Acció Sindical i Polítiques Socials CCOO, Eva Cerdeiriña,

L’informe posa al centre la inseguretat laboral: el 42% dels enquestats té por de perdre la feina i 3 de cada 4 veu difícil trobar-ne una de nova si perd l’actual. “La majoria té por a que les seves condicions salarials empitjorin en els propers mesos”, afegeix Cerdeiriña.

Segons l’estudi, els treballadors precaris, les dones i el jovent són els col·lectius més afectats. Gairebé la meitat dels enquestats, el 44%, ha afrontat situacions d’estrès laboral. “En general, els treballadors manifesten que la seva salut física i mental ha empitjorat i que han estat exposats a una sobrecàrrega de feina durant la pandèmia”, apunta Cerdeiriña.

Els treballadors, diu l’estudi, han recorregut als fàrmacs per mitigar l’impacte psicosocial de la crisi. I és que durant la pandèmia, el nombre de treballadors que han començat a consumir tranquil·litzants s’ha multiplicat per 2.

04/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris