X

Excavacions a la platja sa Coma per trobar les restes de milicians morts en la Guerra Civil

Si es confirma la troballa de restes, l'exhumació començarà després d'estiu

23/03/2023

Excavacions a la platja sa Coma per trobar les restes de milicians morts en la Guerra Civil

Les investigacions prèvies dutes a terme durant anys indiquen que hi podria haver devers 500 persones enterrades a la platja de sa Coma, a Sant Llorenç. La gran majoria d’elles serien milicians del desembarcament a Mallorca del capità republicà Alberto Bayo, l’estiu del 1936. Però també víctimes civils que fugien dels revoltats.

Els estudis s’han centrat en l’episodi de l’agost del 1936 quan el capità Bayo tenia la missió de recuperar Mallorca de mans dels colpistes, tal com dies abans ja havia fet amb Eivissa i Formentera.

El desembarcament de gairebé 2.000 homes va tenir lloc entre les platjes de la Punta de n’Amer i Porto Cristo. Si bé en un principi els republicans avançaven posicions, aviat es varen veure obligats a la retirada, però no tots varen poder fugir. La hipòtesi és que molts dels detinguts milicians i personal sanitari varen ser assassinats i enterrats a la mateixa platja.

77 anys després del desembarcament, el 17 d’agost de 2013 encara es feia detonar a sa Coma, de manera controlada, un obús de la Guerra Civil a cent metres de la costa.

Les excavacions iniciades aquest dijous a l’arena de la platja de sa Coma, encara sense turistes, pertanyen al quart pla de fosses del Govern.

Rafel Barceló, de les Olimpíades Populars del 36 a morir en el desembarcament de Bayo

23/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT