X

Exportar la llet a la Península, única solució d’urgència a la crisi generada per AGAMA

El sector lacti de Mallorca assegura que, per poder explorar altres vies de negoci, es necessiten mesos de tramitacions

23/09/2023

Exportar la llet a la Península, única solució d’urgència a la crisi generada per AGAMA

Manel Ferrera

El sector ramader mallorquí apunta a l’exportació a la Península com a única solució urgent a l’excedent de llet previst si es compleix l’anunci d’AGAMA, de prescindir d’un mínim de 2 vaqueries, i que la resta redueixi la seva producció un 15%.

Si algú es pensa que és tan fàcil com que el pagès vengui directament la llet a botigues o hotels, va ben errat. Segons Joana Mascaró, gerent d’UPA, per poder començar a industrialitzar la llet i poder vendre-la a botigues, hotels o particulars, o fer-ne formatge o iogurts, per exemple, es necessiten mesos de tramitacions de tots els permisos i també d’adquirir la maquinària necessària.

Afegeix també que les vaques són les consumidores de la major part de sembra que hi ha a fora vila, i que si desapareixen, molt de territori quedarà com a garriga, amb el perill que hi hagi incendis sovint, com passa a Galícia.

Una possible solució més estable seria ajuntar-se les 16 vaqueries i crear l’alternativa a AGAMA. Però tampoc no es pot fer d’un dia per l’altre. Els ramaders esperen que el Govern posi mà a l’obra tot d’una per començar a fer feina en possibles alternatives com aquesta, i també per exigir a AGAMA que doni més temps a les vaqueries afectades per poder reorganitzar el seu negoci.

23/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris