En el seu vuitè discurs televisat de Nit de Nadal, de nou al Palau de la Zarzuela, el rei s'ha centrat en la pandèmia i en la recuperació econòmica i social
El rei ha apel·lat en el seu missatge de Nit de Nadal a “la unitat i el diàleg davant de la divisió i l’enfrontament” i ha demanat “respecte, reconeixement i lleialtat” a la Constitució per ser “la biga mestra” que ha propiciat el progrés dels darrers 40 anys. Sense fer esment directe al rei Joan Carles en el seu segon Nadal fora d’Espanya i a l’espera d’un possible retorn si la Fiscalia del Tribunal Suprem arxiva la seva investigació, Felip VI ha assegurat que les institucions, també la Corona, han de “respectar i complir les lleis i ser exemple d’integritat pública i moral”.
En el seu vuitè discurs televisat de Nit de Nadal, de nou al Palau de la Zarzuela, don Felip s’ha centrat en la pandèmia i en la recuperació econòmica i social, però també ha posat la seva atenció en el paper dels càrrecs institucionals, a qui ha emplaçat a “tenir sempre present els interessos generals i pensar en els ciutadans” per atendre els seus problemes. “Hem d’estar al lloc que constitucionalment ens correspon. Assumir, cadascun, les obligacions que tenim encomanades; respectar i complir les lleis i ser un exemple d’integritat pública i moral”, ha proclamat el cap de l’Estat.
Per fer que compleixin la seva funció, el monarca ha recalcat que “l’entesa i la col·laboració són actituds necessàries que les dignifiquen i, encara més, les enforteixen” davant la ciutadania. A parer seu, “les diferències d’opinió no han d’impedir consensos que garanteixin una major estabilitat, més benestar a les llars i donin la necessària tranquil·litat a les famílies davant del seu futur”.
Felip VI ha recordat que el que s’ha aconseguit en democràcia “no ha estat casualitat” i s’ha degut “al sentit de la història, als grans acords, a la generositat, a la responsabilitat i a la visió de futur”. Tot això simbolitzat per la Constitució: “El seu esperit ens convoca a la unitat davant de la divisió, al diàleg i no a l’enfrontament, al respecte davant de la rancúnia, a l’esperit integrador davant de l’exclusió”.
“Ens convoca permanentment a una convivència cívica, serena i en llibertat”, ha rematat el rei, el missatge del qual ha coincidit en un context de polarització i crispació polítiques i de manca d’acords entre els dos grans partits, PSOE i PP. Don Felip ha abundat que la carta magna “ha estat i és la biga mestra” que ha sostingut la convivència democràtica davant “a les crisis, serioses i greus de diferent naturalesa”, que hi ha hagut en les darreres dècades. Per això, en la seva reivindicació del text del 1978, ha sentenciat: “Mereix respecte, reconeixement i lleialtat”.
El rei ha admès que l’actual escenari global, marcat per factors com la pandèmia, les noves tecnologies o la inestabilitat, està ple d’incerteses i contrastos, però ha animat a “no deixar-se portar pel pessimisme, ni el conformisme, esperant que els problemes es resolguin per ells mateixos”.
Com a societat “fort i responsable”, el rei ha esperonat els ciutadans a fer front a “l’autèntica cruïlla” en què es troba Espanya i altres nacions i, alhora, aprofitar l'”oportunitat històrica” que representen els fons europeus per a modernitzar el país, mantenint “ferms els principis democràtics i els valors que inspiren la convivència”. “Hem de reaccionar. Hem d’entendre i assumir les noves transformacions que de manera tan accelerada estem vivint, ha advertit.
Aturar-se seria “quedar-se enrere i retrocedir”, per la qual cosa ha incidit en la necessitat de seguir endavant amb “responsabilitat, voluntat de col·laborar i entendre’s”, a més de “confiar més en les forces pròpies com Nació”. “La Història ens ensenya que els espanyols hem sabut com reaccionar i sobreposar-nos davant de les adversitats”, ha resumit.
Felip VI s’ha felicitat que l’economia torni a créixer i que s’hagin recuperat la gran majoria dels llocs de treball, si bé ha defensat que hi hagi ocupació “estable i digna”, en especial, per als joves. Tot i el canvi de cicle, ha lamentat que hagi augmentat el nombre de persones en situació de vulnerabilitat i s’ha fet ressò de la “preocupació” que hi ha a moltes llars per la pujada dels preus i el cost de l’energia.
De l’evolució de la pandèmia, ha demanat “fer el possible per no fer pas enrere” davant la covid-19 després d’afirmar que “el risc no ha desaparegut” i que cal continuar actuant amb “la responsabilitat individual i col·lectiva més gran”. “El virus encara té la capacitat de fer-nos mal”, ha advertit el monarca, que, tot i això, ha observat que, en comparació amb l’anterior Nadal, la situació és “diferent” i s’ha avançat “substancialment” gràcies al procés de vacunació, del qual els espanyols es poden sentir “especialment satisfets”.
El rei ha recordat les víctimes de la pandèmia -al voltant de 88.800 morts des del març del 2020, segons els registres sanitaris oficials- i ha tornat a homenatjar el personal sanitari: “Els donem immenses gràcies, amb tot el nostre suport i ànim”.
Felip VI ha dedicat les primeres paraules a expressar la seva solidaritat i suport als habitants de La Palma, la vigília que es doni per conclosa l’erupció del volcà de Cimera Vella. “Avui el nostre cor i el nostre pensament segueixen amb vosaltres. Ens sentim molt a prop”, ha assenyalat el cap de l’Estat, que ha garantit que compten amb “el compromís de totes les administracions per reconstruir les seves vides com més aviat millor” i la seva economia després dels danys causats.
Com a decorat del missatge, el monarca ha escollit una sala més petita de la Zarzuela per transmetre proximitat, amb un estil més modern i en què ha destacat una foto de la princesa Leonor i la infanta Sofia en el primer acte que van protagonitzar sense els reis aquest estiu amb un grup de joves en una fageda de Madrid.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu