X

“El cas televisat de Rocío Carrasco també ha disparat les cridades per violència masclista a les Illes”

Durant el 2020, l'IB-Dona ha atès un 20% més de peticions d'ajuda i en els primers 6 mesos d'enguany han crescut un 10,89%

11/08/2021

“El cas televisat de Rocío Carrasco també ha disparat les cridades per violència masclista a les Illes”

Fotograma del documental 'Contar la verdad para seguir viva' de Rocío Carrasco.

Avui, en una entrevista al programa La Gran Vida, d’IB3 Ràdio, Maria Duran, directora de l’Institut Balear de la Dona, ha confirmat que actualment a les Illes presten ajuda a un total de 390 víctimes de violència masclista, principalment a trobar feina per no dependre en cap sentit dels seus agressors. Cercar feina per aquestes dones, aprovar beques per als fills de les víctimes de la violència de gènere i assessorar-les per aconseguir ordres de protecció davant els seus maltractadors són algunes de les tasques dutes a terme per l’Institut.

Duran ha assegurat que, durant el confinament, les dones amenaçades per la violència masclista es trobaven “molt preocupades i espantades”, perquè estaven aïllades juntament amb els seus maltractadors a casa. La directora cataloga d'”augment quantitatiu” el nombre exponencial de cridades registrades demanant ajuda per part d’aquest col·lectiu de dones. Concretament, durant el 2020, va haver-hi un increment del 20% en les peticions d’informació, assessorament i ajuda, i durant els primers 6 mesos d’enguany aquest percentatge ha crescut un 10,89%.

“La mitjana de cridades per dia es situa en un total d’11”, ha afirmat Maria Durant, qui també ha aclarit que, en els 15 dies posteriors a l’emissió del documental ‘Contar la verdad para seguir viva’, protagonitzat per Rocío Carrasco, el còmput augmentà fins a les 181 trucades per demanar ajuda. Així mateix, fins al 31 de juny, 2.036 dones han telefonat al Servei 24 hores d’Atenció a Dones Víctimes de Violència de Gènere.

La solució a la violència de gènere a les Balears, Espanya i el món passa, d’acord amb les declaracions de Maria Duran a IB3 Ràdio, per l’educació més primerenca de tots els nins i nines. “És importantíssima l’educació en la prevenció de la violència masclista. Tots els nins en període de formació de consciència han d’aprendre a tenir un esperit crític contra la violència masclista, amb l’objectiu de no repetir conductes ni models propis d’aquest tipus de violència”, ha destacat la directora de l’Institut Balear de la Dona.

Per acabar, la directora ha volgut llançar un missatge a totes les dones amenaçades per la violència masclista. “Amb ajuda, se’n pot sortir!”, ha declarat, apel·lant a la importància de demanar ajuda, fonamentalment a través dels programes dissenyats i facilitats per les administracions, els consells insulars, els ajuntaments i l’Institut Balear de la Dona.

Durant les 24 hores del dia i fins en 52 idiomes diferents, el telèfon d’atenció a les víctimes de violència masclista, el 016, roman operatiu, és gratuït i no deixa rastre en la factura. També el correu electrònic 016-online@igualdad.gob.es pot servir d’ajuda, especialment si la dona afectada no pot comunicar-se per via telefònica. A més, s’atén a les víctimes via WhatsApp, a través del número 600 000 016, i els menors d’edat es poden dirigir al telèfon de la Fundació ANAR 900202010. El Consell de Mallorca també ha facilitat un altre telèfon per aquest propòsit, el 971 598 295. Per a emergències, l’112. Si no pots comunicar-te mitjançant les opcions anteriors, utilitza l’App Alertcops i pren el botó SOS o envia un missatge a través del WhatsApp al 639 837 476.

Augmenten a 31 els feminicidis comesos enguany a Espanya

Les 30 dones assassinades per violència masclista a Espanya des que començà l’any es situava, fins ahir, en 30 víctimes mortals, xifra que s’ha elevat en les darreres 24 hores a 31 dones mortes, amb l’assassinat de María del Carmen, a Sevilla. Així mateix, el total de víctimes mortals puja fins a les 1.109 des que s’inicià el registre en el 2003.

La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere ha confirmat aquest matí la naturalesa masclista del crim: María del Carmen, de 60 anys, ha estat assassinada a tirs pel seu marit, que no serà jutjat pel seus actes perquè es suïcidà després de cometre-los.

En aquest cas, la dona assassinada era mare de 3 fills majors d’edat i no havia interposat cap denúncia contra el presumpte agressor prèviament. Cal destacar que en 7 dels 31 casos mortals de violència masclista registrats, és a dir, en el 22,5% dels casos, els agressors havien estat denunciats per maltractament.

A Andalusia, en concret, María del Carmen és la sisena víctima mortal per violència de gènere enguany. Andalusia es converteix, així, en la tercera comunitat autònoma amb més assassinats de gènere, per darrera de Catalunya i la Comunitat de Madrid.

Després de cometre aquests crims, en quasi el 30% dels casos els agressors acabaren suïcidant-se. Uns crims que s’han concentrat, de manera preocupant, des que es decretés el final de l’estat d’alarma, el passat 9 de maig. Des de llavors, els assassinats masclistes s’han comptabilitzat en un total de 22 feminicidis.

“En les últimes setmanes, la violència de gènere ens colpeja amb més força. No podem permetre-ho. Continuem treballant en educació i prevenció per a acabar amb tota mena de violència contra les dones”, ha manifestat en el seu compte de Twitter el president del Govern, Pedro Sánchez.

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha apel·lat a la unitat per salvar la vida de les dones: “Seguim en alerta masclista. Necessitem de tota la unitat institucional, feminista i del conjunt de la societat per salvar les vides de les dones. Ens colem vives”.


Els telèfons gratuïts d’atenció 24 hores a les dones víctimes de violència de gènere són el 016 i el 971 598 295

 

11/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris