X

Fer-se gran amb una addicció: les preocupacions dels serveis d’atenció a la drogodependència

Un article de l'Anuari de l'Envelliment 2023 revela que gairebé s'ha duplicat la mitjana d'edat de persones que inicien un tractament

11/11/2023

Fer-se gran amb una addicció: les preocupacions dels serveis d’atenció a la drogodependència

Bàrbara Rodríguez

Com és arribar a la tercera edat amb una addicció? L’article “Addiccions als opiacis, tractament i envelliment a les Illes Balears”, publicat a l’Anuari de l’Envelliment 2023″, revela una de les preocupacions dels programes d’atenció a la drogodependència: l’envelliment progressiu dels usuaris en tractament per alguna addicció.

En especial, aquells que estan en tractament amb opiacis i opioides. Segons el director terapèutic a Projecte Home les Balears, Sergi Canal, l’edat mitjana dels usuaris que inicien un tractament a l’entitat s’ha duplicat d’ençà dels seus orígens: ha passat de situar-se als 24 anys als anys 80, a situar-se als gairebé 40 anys.

En alguns casos, segons els autors de l’article, els usuaris són alguns dels joves que començaren el tractament als anys 80, als programes de manteniment amb opioides com la metadona. Un tractament que, segons el cap de secció de la Unitat de Conductes Addictives de l’IMAS, Alberto Moratinos, “ha facilitat que moltes persones puguin viure i arribar on estan. Molts han tingut alguna estabilitat, malgrat que encara estiguin prenent aquesta medicació”.

L’envelliment dels usuaris, però, obre un nou repte als serveis d’atenció: Per primera vegada, s’han d’adaptar a les necessitats i les projeccions de les persones grans per poder garantir la seva qualitat de vida. “Els serveis professionals d’atenció a les addiccions no estam preparats per atendre persones majors i, ens fa l’efecte que, els centres que atenen gent gran, no estan preparats per atendre gent amb addiccions”, segons diu el director terapèutic de Projecte Home les Balears. Per això, el futur del tractament de les addiccions ha de passar per un abordament especialitzat en gent gran i addiccions, a través de la col·laboració en xarxa dels serveis.

Descobreix aquest article i més a l’Anuari de l’Envelliment.

11/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris